NOGOMET

OTAC HAMED: Kada Meša nešto zacrta, to i ostvari!

Kako su zeničku dramu doživjeli roditelji bh. selektora

H. KLAČAR

12.10.2015

Dan nakon jedne od najbitnijih pobjeda fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Velsa (2:0) u kvalifikacijama za Euro naredne godine, posjetili smo dom selektora Mehmeda Baždarevića. Kao pravi bosanski domaćin, na kućnom pragu dočekao nas je Hamed Baždarević, otac našeg selektora. 

- Hajde, uđite, ovamo ćemo, ovdje je toplije. Jeste pokisli, lije čitav dan, valjda će malo stati - kazao je Baždarević.

Realne šanse

U dnevnom boravku majka Ševka Baždarević spremala je ručak, ali i paprike za kiseljenje za zimsku salatu. 

- Bujrum, samo uđite i sjedite, ovdje ste uvijek dobrodošli. Evo, malo paprike spreman, pojedine su ljute, ali dobra će salata ispasti – rekla je Mešina majka. 

Hamed nas je počastio čašicom rakije.

- Hajde da mi po jednu popijemo, zdrava je rakija, a evo malo i suhog mesa, to najbolje ide uz šljivovicu - kroz smijeh nam govori Baždarević. 

Nakon ukazanog gostoprimstva, vrijeme je bilo da porazgovaramo i o utakmici i pobjedi koja nam ostavlja realne šanse za baraž.

- Pa, nismo nešto briljirali, ali je najbitnije da smo slavili. Kada Meša nešto zacrta, to i ostvari. Drago mi je za onog malog Milana Đurića, osporavan je mnogo, ali Meša zna i drago mi je zbog djeteta. Još mu je ono prvi gol, sreći nema kraja - kazao je Hamed, dok se majka Ševka nadovezala:

- Ma znala sam da ćemo pobijediti, nije onaj Vels ništa posebno.

Naš narod
 
Da ne bismo dužili te popili još poneku rakiju, upitali smo, na kraju, Hameda hoćemo li pobijediti na Kipru.

- Sto posto sine, vjerujem u Mešu i njegove borce. Igrat će oni za naš narod i obraz, bit će u Francuskoj naredne godine - zaključio je Hamed te nas je ispratio s kućnog praga riječima:

- Čuvajte se i sretno, hajde, ponesite mesa malo za sretna put, evo, još lije, neće zadugo prestati.

60 godina braka

Ševka i Hamed Baždarević žive u skladnom braku već 60 godina. Uzeli su se davne 1955. godine.

- Čim sam je vidio, zavolio sam je. Ali, morao sam u vojsku odmah pa me je čekala dvije godine. Tad se, u Titino vrijeme, dugo služilo, ali me je čekala i zbog toga je volim - kazao je Hamed.

Pitali smo supružnike Baždarević šta je tajna dugog braka, na šta je Ševka kazala:

- Na ženi je uvijek kuća bila, da se brine o svemu, ali i uzajamno poštovanje i uvažavanje.

Na to je Hamed kroz smijeh dodao: 

- Sine, ja sam više nju slušao nego ona mene, to je tajna. Samo slušaj šta ti žena kaže.

Zimnica za Francuza

Iako su fudbal i Meša bile glavne teme razgovora s roditeljima bh. selektora, morali smo pitati gospođu Ševku za koga ovoliko paprika priprema.

- Za nas, za Mešu, ponajviše za njegovog pomoćnika, Francuza Stefana Žilija. On dođe, sine, spava kod nas, druži se. Najviše voli našu, bosansku hranu, pite, sarme, kolače. Evo, sada me je zamolio i da mu salate napravim, da nosi ženi u Francusku. Dobor je on momak, stalno je sa Mešom - kazala je Ševka.