BIZNIS

Investicija "teška" 30 miliona eura

GRUPACIJE “Aliplast“ stiže u Konjic

M. ĆOSIĆ

13.10.2015

Velika grupacija „Aliplast“ sa sjedištem u Belgiji, koja svoje fabrike ima u Poljskoj, Engleskoj, Francuskoj i Kini, stigla je i u Konjic. To će značiti nova zapošljavanja u još jednom proizvodnom kapacitetu u ovom gradu. 

Osnovna djelatnost

- Riječ je o investiciji teškoj 30 miliona eura, koja će se realizirati u periodu od tri godine, a značit će zapošljavanje 300 radnika - kaže direktor „Aliplast“ pogona u Konjicu Senad Mustafić, koji ističe da je prva roba već stigla i za početak će biti zaposleno 30 radnika.

Tako će u Konjicu biti pokrenuti postojeći pogoni, eloksirnica i farbara, a u naredne tri godine trebaju napraviti dvije prese i tri farbare, u kojima će raditi 300 ljudi. Osnova djelatnost „Aliplasta“ je proizvodnja i distribucija aluminijskih sistema za prozore, vrata i fasade.

kamion-usao

Prvi kamion koji je stigao

- Mi imamo dobar brend, koji je u svjetskom vrhu, a naša obaveza je da snabdijevamo prostor bivše Jugoslavije, Bugarsku i Albaniju, i jedina smo kompanija u ovoj grupaciji koja ima eloksirnicu. Značajno je da će svi poslovi eloksaže biti realizirani u Konjicu, što znači da ćemo raditi i za fabrike i u Belgiji, Engleskoj, Francuskoj i Poljskoj. Već su mladi zaposlenici iz Konjica boravili u Belgiji na seminaru i naši partneri su se uvjerili da možemo uspješno raditi. Već od ovog mjeseca kod nas će raditi i tri inžinjera arhitekture, a svakako imamo i dobre majstore u farbari i eloksirnici - kaže Mustafić.

Pogon iz Poljske

Sirovina će u Konjic stizati iz pogona iz Poljske, a za tri godine bit će aktivni i pogoni u Konjicu.

- Naš udio u proizvodnji je 35 posto, dok je 65 udio fabrika članica grupacije „Aliplast“. Mi ćemo za tri godine imati većinski proizvodnju - ističe Mustafić.

senad-mustafic-2

Mustafić: U svjetskom vrhu 

Tržište cijela regija 

Ova fabrika ima perspektivu, jer će njeno tržište biti cijela regija, a početkom naredne godine u njoj bi trebalo raditi 60 radnika.

- Mi već imamo jedan broj firmi koje su poslovale s „Aliplastom“ u Belgiji, a sada će raditi direktno s nama u BiH. Ovo je tek prva faza našeg projekta, koji će imati regionalni značaj - kaže Mustafić.

Povoljnosti za arhitekte 

O značaju dolaska „Aliplasta“ u BiH govori i poznati arhitekta iz Sarajeva Amir Vuk Zec.

- Nama arhitektima otvara se lepeza materijala. Drago mi je da ćemo imati mogućnost za jednu tako dobru firmu koja je poznata po dobrom servisu i infrastrukturi prema izvođaču, kao arhitekti. Konjic će ovim postati regionalni centar za aluminijske profile - ističe Zec.