BIH

Adnan Mević: Volio bih upoznati Kofija Anana, on me je po rođenju među prvima držao u naručju

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje iz Visokog danas puni 16 godina

N. SMAJOVIĆ

12.10.2015

Kada je u oktobru 1999. Visočanka Fatima Mević otišla u Sarajevo na porođaj, ni sanjati nije mogla da će 12. oktobra te godine oči svijeta biti uperene upravo u nju i u njeno dijete. Fatiminog sina Adnana tog dana generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Anan (Annan) proglasio je šestmilijarditim stanovnikom Zemlje. 

Ispunjene želje 

Danas Adnan Mević proslavlja svoj 16. rođendan. Bit će ovo prilika da ga, kao i na svaki rođendan, posjete čelni ljudi Visokog i Sarajeva, a od Ujedinjenih naroda, kao i od Kofija Anana, već 16 godina nema ni traga ni glasa. Beba s fotografije u naručju Kofija Anana danas je lijepi momčić koji pohađa drugi razred Ekonomske škole, a nakon završetka škole, namjerava nastaviti studirati. 

- Vrijeme, kao i rođendani, prolaze, a ja ovog puta nemam nekih posebnih želja. Sve što sam ranije poželio, uglavnom se i ostvarilo, a sada želim zdravlje i sreću za sebe i za svoju porodicu, to je ono što nam je svima najpotrebnije - kazao nam je Adnan prilikom posjete domu Mevića u Visokom, u kojem živi sa majkom Fatimom. 

fatima-i-adnan

Majka Fatima ponosna na sina jedinca

Kao i mnogi mladići njegovih godina, Adnan je zaljubljenik u nogomet, a njegova velika želja ostvarila se prije nekoliko godina, kada je, na poziv čelnika Reala, bio gost glavnog grada Španije i najvećeg svjetskog kluba Real Madrida. 

- Bili su to nezaboravni dani, kada sam upoznao sve igrače, družio se s njima, gledao utakmicu i upoznao svog idola Kristijana Ronalda (Cristiano). I danas mi je Real u srcu, iako malo manje pratim nogomet, a više sam zaljubljen u sportske automobile i maštam o odlasku na neki veliki sajam automobila, da napunim srce i dušu. Hobi su mi računari. Uživam u čačkanju po programima, nešto namjerno zeznem pa se, onda, trudim da to popravim i sredim. Ipak, ne uspijem uvijek, ali onda pozovem prijatelje da mi to srede - govori Adnan. 

Titula šestmilijarditog stanovnika nikad nije potvrđena nekim certifikatom i to je ono za čim Adnan najviše žali. 

Sretna majka 

- Ne očekujem nikakve poklone, nikakvu pažnju od Ujedinjenih naroda. Ali mi je krivo što se niko u ovih 16 godina nikada nije sjetio da pošalje pismo i čestita rođendan, nikada nisam dobio ni neku potvrdu ili certifikat. Volio bih, iako je prošlo 16 godina, nekada upoznati Kofija Anana, sjesti s njim, popričati, popiti kafu, jer je ipak čovjek koji me je uzeo u naručje po rođenju odmah nakon roditelja - kazao nam je ovaj mladi Visočanin.

Njegova majka Fatima ističe da je Adnan izrastao u finog, zadovoljnog i skromnog mladića, i da je ona zbog toga najsretnija. 

- Još kad bi malo "pojačao" sa školom pa s vrlodobrog prešao na odličan uspjeh, tu bi moja sreća bila potpuna, iako i ovako nemam apsolutno nikakvih problema s njegovim učenjem - dodala je ona. 

Na kraju posjete šestmilijarditom stanovniku Zemlje nezaobilazno je bilo pitanje o djevojkama i ljubavi. 

- Nemam djevojku niti simpatiju, još sam slobodan momak - kazao nam je Adnan uz osmijeh.