SARAJEVO

Ko će trpjeti štetu - država ili građani?!

Uprava ZZO-a i obnova Doma zdravlja "Kumrovec"

S. BIHORAC

13.10.2015

Nakon što su odavno probijeni svi rokovi za obnovu Doma zdravlja “Kumrovec” na Otoci, najviše ispaštaju građani koji su se liječili u ovoj ustanovi, jer su primorani ići u druge ambulante, koje su udaljene i po nekoliko kilometara. 

Kapitalna ulaganja

Podsjećamo, u obnovu "Kumrovca", koja je počela još u januaru prošle godine, utrošena su skoro 2,2 miliona KM, a projekt će, u konačnici, zajedno s opremom, koštati 6,5 miliona maraka. 

Kako je nedavno saopćeno iz Općine Novi Grad, radovi su bili na čekanju skoro godinu zato što se čekao ugovor o stručno-tehničkom nadzoru iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS. Iz Općine su kazali da je Zavod za izgradnju KS konačno dobio ugovor, na osnovu kojeg ima potpuni legitimitet da nastavi nadzor nad izvođenjem radova. 

No, ova ulaganja bi, kako saznajemo, mogla narušiti osnovno finansiranje zdrastvene usluge u Kantonu Sarajevo. 

safeta-borovac1

Borovac: Bez odgovora 

Kako nezvanično saznajemo, vršilac dužnosti direktorice ZZO-a Safeta Borovac potpisala je ovaj ugovor iako Vlada KS nije dala saglasnost za kapitalna ulaganja, što je zaključkom Skupštine KS bila obavezna. 

Bez odobrenja 

Odobrenje na potpis ovog ugovora, prema Statutu, trebao je dati i Upravni odbor ZZO-a, ali to, prema našim informacija, nije učinjeno. Pokušali smo jučer kontaktirati i Borovac, ali nije odgovarala na naše telefonske pozive. 

Nakon što su rokovi probijeni, a ugovor potpisan bez saglasnosti, postavlja se pitanje ko će trpjeti štetu - građani ili država. Kašnjenje i kršenje procedura baca sjenu sumnje na zakonitost provođenja cijelog projekta, a posebno zbog velikog, a neodobrenog poskupljenja gradnje.