GLOBUS

Njemačka očekuje više od milion izbjeglica u ovoj godini

Zamjenik kancelarke Angele Merkel izjavio novinarima

Fena

11.10.2015

Više od milion izbjeglica doći će u Njemačku u ovoj godini, izjavio je u nedjelju zamjenik kancelrke Angele Merkel, dok je anketa pokazala kako skoro polovina Nijemaca smatra da se ona na loš način bavi izbjegličkom krizom.

Njemačke vlasti bore se da se nose s prilivom od otprilike 10.000 tražilaca azila dnevno. Njemačka vlada još zvanično očekuje 800.000 molbi za azil u 2015., dok mediji navode da bi moglo doći i do 1,5 miliona ljudi.

- Njemačka će primiti više od milion izbjeglica u ovoj godini - izjavio je vicekancelar Sigmar Gabriel na skupu Socijaldemokratske partije (SPD) u Mainzu. Bitno je, kazao je, stvoriti prave uslove koji bi osigurali da se Njemačka može nositi s tim izazovom, prenosi Reuters.  

Izvještaji o nasilnim sukobima u izbjegličkim domovima i o usijanim stavovima lokalnih zajednica produbili su skepticizam javnosti prema prilivu izbjeglica, ugrozili su podršku konzervativcima Angele Merkel i izazvali su podijele u stranačkim redovima.

U anketi instituta Emnid za novine Bild am Sontag podrška vladajućem konzervativnom bloku iznosi 38 posto, što je pad za dva procentna poena u odnosu na prošlu sedmicu i predstavlja najniži nivo podrške od saveznih izbora održanih prije dvije godine.

Istovremeno, podrška antiimigrantskoj Alternativi za Njemačku (afD) porasla je na šest posto u anketi među 1.871 glasača provedenoj između 1 i 7. oktobra.

Rolf Clement, predsjednik ureda Savezne krivične policije, izjavio je u intrevjuu za radio stanicu Deutschlandfunk da se broj napada na izbjegličke domove povećao.

- U međuvremenu smo dostigli 500 i te brojke nastavljaju da rastu - kazao je on, dodajući da su brojne napade izveli ljudi koji nemaju istorijat politički motiviranih krivičnih djela.
 
Kazao je da kriza daje podsticaj desničarskim grupama i da je uočio opasnost mogućnosti radikalizacije.

Dok Merkel ponavlja svoju parolu "mi se možemo nositi s tim", ona je u sporu zbog bavljenja krizom s Horstom Seehoferom, čelnikom Hrišćanske socijalne unije (CSU), koja vlada Bavarskom. Ta južna njemačka država je prva ulazna stanica za mnoge od stotina hiljada izbjeglica i migranata koji su pohrlili u Evropu u ovoj godini kako bi pobjegli pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, u Africi i Aziji.

U petak je Bavarska zaprijetila da će tužiti njemačku saveznu vladu sudu ukoliko ne poduzme hitne mjere na ograničenju priliva tražilaca azila u zemlju.

Skoro polovina ispitanika u anketi Emnida izjavilo je da se Merkel bavi izbjegličkom krizom na pogrešan način i podijeljeno je oko toga može li Njemačka prevazići krizu, dok 50 posto njih kaže da je to moguće, a 45 posto ne slaže se s njima.