BIH

Čengić i drugi pokušavali utjecati i na Ustavni sud BiH

Jednomjesečni pritvor za uhapšene u Coralu i Tangu

Federalna televizija

10.10.2015

Za 12 uhapšenih u akcijama Coral i Tango, na zahtjev Tužilaštva, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor.

Prokurista firme Holiday Resort i vlasnik restorana Park prinčeva Alen Čengić organizator je kriminalne grupe koja je osumnjičena da je počinila niz krivičnih djela, među kojima i utaju poreza od više od pola miliona maraka, javlja Federalna televizija. 

Tužiteljica Jasmina Iftić kazala je kako je Tužilaštvo navelo koje radnje su oni počinili te da su činjenjem tih krivično-pravnih radnji ometali stečajni postupak, kojem je cilj namirenje stečajnih povjerilaca - između ostalog, i radnika stečajnog dužnika.

Čengićeva grupa je, prema dokazima Tužilaštva, nezakonito ušla u posjed hotela Holiday, prijetila i zastrašivala stečajnog upravnika, ukrala umjetnička djela. O svemu tome, posvjedočit će poznati sarajevski kriminalac, koji je dobio imunitet - Mirza Hatić.

"Napravljen je sporazum 2.10. - Hatić je, za određene pogodnosti koje su mu trebale, svjedočio o određenim stvarima koje se nisu desile", kazao je Čengićev branilac Damir Alagić.

"Kao da sam ja glava neke porodice, nekog narkokartela, u kojem je Hadžibajrić zadužen za narkotike, a Puškić za oružje. Na to mi to liči kad se kaže organizirani kriminal", izjavio je Čengić.

Čengić i grupa bili su i pod posebnim istražnim radnjama. Tužilaštvo raspolaže dokazima da je on zahvaljujući svom utjecaju i novcu pokušao doći do odgovornih osoba u Poreznoj i Upravi za indirektno oporezivanje, te Općinskom i Kantonalnom sudu kako bi izdejstvovao odluke koje bi mu išle u korist.

Sadržaj jednog od prisluškivanih razgovora Tužilaštvo interpretira kao pokušaj utjecaja čak i na Ustavni sud BiH: "U srijedu je sjednica. Prvo treba da se desi da bude na dnevnom redu, a onda da Malo vijeće to izglasa, svi mi obećavaju, a još nije na dnevnom redu. Dakle, top prioriteta, top, top, najbitnije mi je to. Jedna, 10, 100 KM i još tri nule do pola miliona idi, nema limita".

Čengića sarajevsko tužilaštvo tereti i za navođenje na prostituciju. Navodno je dogovarao pružanje seksualnih usluga svojim poslovnim partnerima. 

"Znate, hoteli su ono što jesu, u hotele dolaze razni ljudi, sa raznim zahtjevima", tvrdi Alagić.

Podsjetimo, Alen Čengić i još 15 osoba uhapšeno je u petak, a tužilaštvo je određivanje jednomjesečnog pritvora zatražilo za njih 12.