GLOBUS

Merkel: Napad na građanska prava, demokratiju i mir

Njemačka kancelarka o napadu u Ankari

Fena

10.10.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas "tugu i zaprepaštenje" zbog napada u Ankari, u kome je poginulo najmanje 86, a ranjeno 186 ljudi, ocjenjujući da je riječ o napadu na "građanska prava, demokratiju i mir".

- Ukoliko nagovještaji da se radi o terorističkom napadu budu potvrđeni onda je riječ o posebno kukavičkom činu, koji je usmjeren direktno protiv građanskih prava, demokratije i mira - navodi se u telegramu saučešća koji je Merkel uputila turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Izražavajući "tugu i zaprepaštenje", Merkel je rekla da je uvjerena da turska vlada i cijelo tursko društvo stoji ujedinjeno u ovom trenutku i da će se "suprotstaviti teroru, odgovorom bliskosti i demokratije", prenio je AFP.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier poručio je, u zasebnom saopćenju, da počinioci ovog napada ne smiju da uspiju u stvaranju klime straha i zastrašivanja pred izbore 1. novembra.

U blizini glavne željezničke stanice u prijestonici ranije u toku dana dogodile su se dvije eksplozije uoči planiranog marša mira u znak protesta zbog sukoba između vlasti i kurdskih ekstremista u jugoistočnoj Turskoj.