BIH

Mušić: Ovo je najbolji potez u posljednjih 10 godina!

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH za "Avaz"

M. AŠČIĆ

10.10.2015

Edin Mušić, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da je cilj nove koalicije SDA, SBB-a i HDZ-a BiH, kada je u pitanju Federacija, potpuna stabilizacija prilika u ovom entitetu.
Mušić je potcrtao da je za provođenje reformskih zakona potrebna stabilna parlamentarna većina, koja je već godinu narušena i bukvalno ne postoji.

- Ovo smatram najodgovornijim i najozbiljnijim potezom koji se čini prema građanima u posljednjih desetak godina. Ja, prije svega, cijenim ovdje jednu veliku odgovornost stranaka da se postigne stabilizacija prilika u državi. To je suština svega. Parlamentarna demokratija mora zaživjeti u punom kapacitetu. No, ona je narušena i neophodno je da profunkcionira - smatra Mušić.

Potpuna stabilizacija prilika u državi te nova stabilna većina, jaka i odgovorna, dovest će do kvalitetnog provođenja reformi, istakao je Mušić.

- Bez kvalitetne većine nema ni kvalitetnog provođenja Reformske agende, koja je izvorno bazirana na britansko-njemačkoj inicijativi. Ovo je jedan dobar pokazatelj da se ide ka iskrenom opredjeljenju za provođenje akcionog plana usvojenog u oba doma Parlamenta FBiH - kaže Mušić. 

Ova konstelacija snaga koja je na pomolu može iznijeti reforme koje se traže od Federacije, smatra predsjedavajući Predstavničkog doma.

- Ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju više od 60 zastupnika. To je jedna vrlo stabilna parlamentarna većina koja garantira provođenje svih ovih namjera. Naš cilj i djelovanje je podizanje nivoa kvaliteta života građana - ističe Mušić.