VIJESTI

VELIKA OFANZIVA Napadi Rusije nisu oslabili ISIL, džihadisti napreduju u Alepu

Bombardovanje ne daje očekivani rezultat

(A.U)

10.10.2015

Borci Islamske države (ISIL) nastavili su danas veliku ofenzivu prema najvećem sirijskom gradu Alepu, čiji je jedan dio do sada bio pod kontrolom snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, a drugi pod kontrolom raznih militantnih skupina koje se bore i protiv Asada i protiv ISIL-a. Nakon što su jučer džihadisti ISIL-a zauzeli nekoliko sela u okolini grada, danas je stigla informacija da su se približili na samo dva kilometra od sjevernih kvartova koje još uvijek kontrolišu Asadove snage.

Prema tvrdnji nevladine organizacije Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, a koja ima razgranatu mrežu kontakata širom Sirije, riječ je o najvećem uspjehu ISIL-a otkad je krenula u ofanzivu tokom avgusta.

Sve se to događa u jeku ruskih zračnih udara, čiji su cilj, prema tvrdnjama Moskve, upravo položaji Islamske države, no Zapad tvrdi da su ruske bombe tek u manjoj mjeri dosad padale na ISIL, a u najvećoj mjeri na položaje raznih pobunjenika, među kojima su i pripadnici tzv. umjerene opozicije, što je američki naziv za snage koje financira i/ili obučava CIA. Mnoge od tih pobunjeničkih jedinica dosad su, a naročito na području Alepa, bili svojevrsna tampon zona između Asadovih snaga i ISIL-a, no situacija se zahvaljujući ruskim udarima, čini se, postupno mijenja.

ISIL drži položaje

Dok ISIL napreduje, aktivisti s terena javljaju da Asadove snage, uprkos ruskoj podršci iz zraka, uglavnom nastoje držati položaje, a tek će se vidjeti kako će se ponijeti u slučaju da se ISIL probije kroz posljednja dva kilometra u Alepu, zonu koja je još pod kontrolom pobunjenika, i krene u direktnu konfrontaciju s vojskom sirijskog predsjednika.

Najnoviji uspjesi ISIL-a dokaz su i slabog učinka napada koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, koja tvrdi da bombe baca isključivo na Islamsku državu.

Inače, Amerikanci su jučer objavili da će promijeniti svoju politiku podrške sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv ISIL-a, najavivši da će osigurati oružje i opremu provjerenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći. To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak tog programa koji je ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsjednika Baracka Obame.

„Ministar obrane Ashton Carter daje upute ministarstvu kako bi se dovezlo oružje i oprema izabranoj skupini provjerenih lidera i njihovim jedinicama koje bi nakon određenog vremena bile u stanju zajednički napasti teritorij pod kontrolom ISIL-a“, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Visoki američki dužnosnik rekao je da će obuka biti usmjerena na pobunjeničke vođe, za razliku od uvježbavanja cijelih pješačkih jedinica što je bio raniji cilj. Američka podrška uključivat će oružje, komunikacijsku opremu i streljivo, rekao je taj zvaničnik dodajući da će revidirani program početi 'u roku od nekoliko dana'.

Kao primjer neuspjeha ovog programa može se navesti nedavni slučaj tzv. Divizije 30, jedinice 'umjerene opozicije', na čiju je obuku u Turskoj ulupan veliki novac da bi svi njeni pripadnici prije nekoliko sedmica predali oružje al-Qaidinom ogranku Frontu Nusre.

Jučer je stigla i informacija da su ruski vojni avioni pogodili bazu na sjeveroistoku Sirije koja pripada tzv. Diviziji 13, jedinici 'umjerene opozicije' koja nije izdala Amerikance, ali nakon ovoga ruskog napada gotovo je onesposobljena za daljnu bitku s ISIL-om, piše jutarnji.hr.

Prema neslužbenim informacijama iz Pentagona, na koje se poziva agencija AP, Amerikanci će se ubuduće više fokusirati na produbljivanje vojno strateške saradnje s Kurdima, što će s druge strane sasvim sigurno naići na nerazumijevanje Turske, ključnog NATO saveznika u regiji, koji se sve donedavno nećkao konkretnije stupiti u bitku s IS-om baš kako ne bi Kurdima dao vjetar u leđa, ali svim silama bi htio svrgnuti Asada s vlasti, što je i želja Washingtona.

Razgovori SAD-a i Rusije

U Siriji su prisutni i Iranci, koji zvanično priznaju da su ondje poslali tek svoje vojne savjetnike, a ne i trupe, no Teheran ionako financira Hezbolah, koji se vrlo aktivno bori za Asadovu stvar. U petak su državni mediji u Iranu objavili da je ISIL u Siriji ubio generala vrlo utjecajne iranske Revolucionarne garde Huseina Hamedanija. Život je izgubio u blizini Alepa.

Rusija i Sjedinjene Države spremne su već ovaj vikend početi razgovore o sigurnosti svojih pilota koji učestvuju u vojnim operacijama u Siriji, rekao je jučer glasnogovornik Pentagona.

"Američko ministarstvo odbrane primilo je službeni odgovor ruskog ministarstva odbrane na prijedlog kako garantovati sigurnost zračnih operacija u Siriji", rekao je Peter Cook.

SAD, koji se protivi ruskoj potpori sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu odbacuje saradnju s Rusijom, ali su pristali dogovoriti mehanizme za sigurnost zračnog prostora.

To je pitanje postalo aktuelno s ulaskom Rusije 30. septembra u sirijski sukob gdje SAD već godinu dana predvodi međunarodnu zračnu kampanju protiv terorističke Islamske države.

Dan nakon prvih ruskih bombardiranja u Siriji, američki vojni i civilni dužnosnici razgovarali su s ruskim kolegama o tome kako izbjeći nesreće između avijacija dviju zemalja.

Neka od pitanja koje trebaju dogovoriti su radijske frekvencije kojima će se koristiti avioni za komunikaciju "u slučaju nesreće" te jezik kojim će komunicirati.

Amerikanci izrazom "deconfliction" označavaju tip komunikacije u kojem dvije strane razmjenjuju informacije kako bi izbjegle nesreće između aviona koji sudjeluju u operacijama na istom prostoru.

Sigurnost pilota postala je još važnija otkako su NATO i SAD optužili Rusiju da je prekršila turski zračni prostor, piše Reuters.

Podsjeća se da je su SAD objavile i da su ruske krstareće rakete pale na iransko tlo, što su službeno demantirali  i Iran i Rusija.