BIH

PITER DAFI: Ima mnogo posla u BiH, ali vjerujem u uspjeh

PROJEKTI Novi direktor USAID-a za "Avaz"

Autor:K. KEŠMER

10.10.2015

Agencija američke vlade za međunarodni razvoj (USAID), nakon četiri uspješne godine pod palicom Dejvida Barta (David Barth), prije tri dana dobila je novog direktora, Pitera Dafija (Peter (Duffy).

Ovaj američki diplomata iza sebe ima bogatu karijeru. Nakon zvaničnog imenovanja Dafi je kazao kako jedva čeka da vodi Misiju USAID-a u BiH, „prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velikih prirodnih resursa“.

Plodne godine

- Tokom naredne tri godine, pod mojim vodstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH -  rekao je Dafi.

U kratkom razgovoru za „Dnevni avaz“ on je ponovio svoju opredijeljenost da nastavi tamo gdje je njegov prethodnik stao, a to je jačanje ljudskih prava, institucionalna, ali i društvena angažiranost Misije. Sudeći prema nekoliko solidnih rečenica na bosanskom jeziku, Dafi neće imati nikakvih problema u komunikaciji s građanima.

- Novi sam službenik u Ambasadi SAD. Tek sam došao u BiH, tu sam od avgusta i veoma sam sretan što imam priliku da pomognem ljudima u BiH i nadam se da će i moje buduće godine ovdje biti plodne – naveo je Dafi. 

O konkretnim projektima koje će američka vlada kroz USAID realizirati u BiH govorit će kroz svoj rad.  

- Kao član američke administracije, ja sam tu da asistiram u unapređivanju ljudskih prava širom svijeta. Drago mi je što taj zadatak mogu obavljati u BiH. Znam da ima veoma mnogo posla, ali vjerujem da uz pomoć naroda u BiH to možemo učiniti, kao što smo to radili posljednjih 20 godina – istakao je Dafi.

Bogata karijera

Radio je radio kao zamjenik direktora USAID-ove misije u Afganistanu, a prije toga bio je direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog protfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je, također, i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

- Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade odnosima dvije države te promicanju euroatlantskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana, ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH - navedeno je iz Ambasade SAD nakon njegovog imenovanja.

Vrijednost dosadašnjih projekata 1,6 milijardi dolara

Dafi će kao novi direktor Misije nadgledati najveći dio civilne pomoći koju američka vlada uputi prema BiH. Za ovu godinu ta će pomoć, prema podacima Ambasade SAD u Sarajevu, iznositi 28 miliona dolara. Znatan je to dio pomoći koju je vlada SAD do sada putem ove agencije uputila ka BiH. Do danas ta suma iznosi čak 1,6 milijardi dolara.