NOGOMET

VELS MORA PASTI U ZENICI Zmajevi idu po prijeko potrebnu pobjedu!

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine

Autor:M. TANOVIĆ

10.10.2015

Zakoračili smo u dane odluke! Baraž ili krah, nastavak nade u plasman na Euro ili ogorčeno sumiranje onoga što smo upropastili na počeku ciklusa?

Odgovor ćemo, nadajmo se, čekati do utorka navečer, kada ćemo u Nikoziji u posljednjem susretu ciklusa zaključiti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine. No, da bismo “živi” dočekali taj duel odluke s Kiprom, prije toga, večeras (20.45 sati) u Zenici moramo pobijediti Vels. Inače... uh, ne smijemo ni pomisliti na to. 

Za armiju navijača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine dilema nema – mi to možemo i mi to moramo. Dilema nema ni za fudbalere, koji će večeras, uz navijačke pokliče s tribina prepunog Bilinog polja, zajurišati na pobjedu nad liderom naše kvalifikacione grupe. 

Ima kvaliteta

Optimizma u našem taboru ima, ali ima i problema. Povrede su prije i za vrijeme priprema svakodnevno priređivale Mehmedu Baždareviću ledeno tuširanje, forma pojedinih igrača nije na željenom nivou... No, naš selektor uvjeren je da je ovo što ima na raspolaganju, dovoljno za pobjedu. I da će igrati Edin Džeko. 

- Imali smo mnogo problema sa povredama. Pojedini fudbaleri zbog povreda su napustili pripreme, ali i dalje se nadamo da će Džeko biti ili na terenu ili na klupi. Ljekarski tim daje sve od sebe da ga osposobi, jer svi znaju koliko on znači ovoj ekipi. No, ova 23 igrača koja imamo, sigurno će nadoknaditi neigranje onih kojih nema. Vjerujem da imamo kvalitet za pobjedu. Neće biti lako, ali motiva nam ne nedostaje – kaže Baždarević. 

Kako po bodove

Kako dobiti Vels? Pobijedio ih u ovom ciklusu nije niko, a primili su samo dva pogotka u osam susreta. Belgija im u dva meča nije zabila nijedan, a nije ni Izrael. Mi moramo. Kako? Naša najveća uzdanica i najbolji strijelac Edin Džeko upitan je zbog povrede i najvjerovatnije će duel početi na klupi. Selektor Mehmed Baždarević u velikim je dilemama. Kako pripremiti meč, koju formaciju izvesti i za koje se fudbalere odlučiti. A dilema je mnogo. Ko će u napad i koliko će uopće biti napadača? Ko će zamijeniti Muhameda Bešića na mjestu zadnjeg veznog fudbalera? Da li napasti u jurišu, ili biti oprezniji... 

- Dosta smo ih gledali. Imaju jak kolektiv i kontranapade, disiplinirani su i dobri individualci. Vjerujem da će igrati zatvorenije, pustiti nam inicijativu i tražiti svoju šansu, ali imat ćemo odgovor na to. Nećemo upadati u zamke i praviti nepotrebne greške – kaže Baždarević, koji jučer nije ponudio odgovor na pitanje ko će igrati i kako ćemo igrati nego samo da još nije donio konačnu odluku.

Bez treninga na Bilinom polju

Bilo je predviđeno da naš tim jučerašnji službeni trening prije utakmice obavi na stadionu Bilino polje, ali je ipak trenirao u centru NSBiH. Na ovaj potez rukovodstvo našeg tima odlučilo se zbog lošeg vremena i kiše koja zasipa Zenicu, kako bi teren dočekao susret u što boljem stanju. 

Begović: Igrati pametno

Sinoć se novinarima obratio i naš najbolji golman Asmir Begović, koji je istaknuo da nam pritisak koji se stvorio oko reprezentacije odgovara. 

- Odgovara nam pritisak, jer imamo karakter. Spremni smo za utakmicu, za Bejla i za sve druge igrače. Igrao sam protiv njega nekoliko puta i zaista je vrhunski fudbaler, kojem se ne smije dati prostora za igru. Moramo ih pritisnuti i igrati pametno – rekao je Begović.