VIJESTI

Među nastradalim u Ankari nema državljana BiH

Prema informacijama Ambasade BiH u Turskoj

Fena

10.10.2015

Prema informacijama kojima trenutno raspolaže Ambasada BiH u Ankari, među nastradalima u eksplozijama u tom turskom gradu nije bilo državljana BiH - potvrdio je Feni načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Navodi da, s obzirom na karakter skupa u Ankari, uoči kojeg su se i dogodile spomenute eksplozije, nije bilo za očekivati da bude stranih državljana, ali uvijek postoji mogućnost da je neko od slučajnih prolaznika mogao nastradati.

Stoga će Ambasada BiH, ističe Regoje, nastaviti da provjerava informacije kako bi se utvrdilo da među nastradalima nema bh. državljana.

Ukoliko MVP BiH bude imao novih informacija u vezi s tim o tome će blagovremeno izvijestiti javnost, dodaje Regoje.

Oko 47 ljudi je poginulo, a 126 ranjeno u dvije eksplozije u blizini glavne željezničke stanice u Ankari, saopćilo je danas tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak protesta protiv sukoba između države i kurdskih militanata u jugoistočnoj Turskoj.

Predstavnici turske vlade ocijenili su da je eksplozija teroristički akt, a istražni tim smatra da je za nju odgovoran bombaš samoubica.