GLOBUS

Mogerini i Hahn uputili saučešća i pozvali Tursku na jedinstvo

Nakon bombaškog napada u Ankari

Fena

10.10.2015

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uputili su danas nakon bombaškog napada u Ankari izraze saučešća i solidarnosti Turskoj i pozvali je na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

- Upućujemo turskom narodu i vlastima izraze dubokog žaljenja i želje za što brži oporavak ranjenima - poručili su Mogherini i Hahn nakon što je jutros najmanje 30 ljudi poginulo, a mnogo više ranjeno u simultanoj eksploziji dvije bombe tokom mirovnih demonstracija u glavnom gradu Turske.

Kako prenosi Tanjug, oni su u saopćenju za medije naglasili da turski narod i političke snage moraju ostati ujedinjeni protiv svih onih koji pokušavaju da dodatno destabilizuju zemlju koja se već suočava s mnogim prijetnjama.

EU se odlučno suprotstavlja svima koji pokušavaju da razore i destabilizuju društvene zajednice i stoga stoji uz turski narod u borbi protiv nasilja i terorizma, stoji u poruci evropskih dužnosnika.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, a kurdski pobunjenici optužuju turske tajne službe da su podmetnule bombe kako bi uoči novembarskih izbora dali povod za zavođenje politike čvrste ruke.