VIJESTI

GLAVNI ODBOR SBB: Podrška nastavku razgovora Radončića i Izetbegovića, cilj je stabilna i odgovorna vlast

Razmatrana aktuelna politička situacija u našoj zemlji

S. D.

10.10.2015

Glavni odbor Saveza za bolju budućnost BiH, zasjedao je u Sarajevu te razmatrao aktuelnu političku situaciju u zemlji i unutarstranačka pitanja. Sjednici Glavnog odbora prethodila je sjednica Predsjedništva SBB-a.

Kako je novinarima kazao Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB-a, Odbor je prihvatio izvještaj Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, o aktuelnom stanju u zemlji i podržao ocjene da je ono veoma ozbiljno i zbog čega se mora maksimalno angažirati kako bi se zaustavio dalji pad i obezbijedili bolja budućnost i perspektiva zemlje, njenih naroda i građana.

Glavni odbor SBB-a podržao je razgovore predsjednika ove stranke, Fahrudina Radončića, s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te podržali nastavak tih razgovora.

fehim-skaljic

Škaljić: Podrška razgovorima Radončića i Izetbegovića

- Glavni odbor je zaključio i visoko cijeni ponudu SDA i njenog predsjednika gospodina Bakira Izetbegovića, Savezu za bolju budućnost, da zajednički formiramo vlast na svim nivoima. Predsjednik Radončić nas je preciznije informirao o detaljima dijaloga koji je u posljednje vrijeme vodio s gospodinom Izetbegovićem. Mi smo u cjelosti na Glavnom odboru prihvatili sadržaj, metod i vrijeme tih dijaloga. To su razgovori koji su dvije ozbiljne političke strukture upućivali na to da traže rješenja kako izaći iz krize i kako omogućiti onu parlamentarnu većinu koja bi imala kredibilitet za efikasno rješenje brojnih pitanja koji stoje pred vlastima u BiH. Nakon toga smo donijeli odluku kojom se ovlašćuje predsjednik Radončić da nastavi dijalog s predsjednikom Izetbegovićem u traženju najboljih rješenja za formiranje onih vlasti koje će imati efikasnost i kapacitet da rade brzo. To podrazumijeva snažnu parlamentarnu većinu, ali i realizaciju ciljeva koji će obezbijediti stabilnost, ekonomski prosperitet, sigurnost, pravdu za sve, bez uplitanja politike. Vlast koju bismo formirali, kontrolisali bismo i bili prvi filter njene odgovornosti. U obzir dolaze samo odgovorne vlasti - istakao je Škaljić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li SBB na kantonalnom nivou zamijeniti ministre DF-a Škaljić je kazao da danas nisu donesene konačne odluke.

- Mi smo donijeli odluku da se pozdravlja i odobrava postupak koji je vodio predsjednik Radončić te ga ovlašćujemo da nastavi taj dijalog. Pretpostaviti je da će dijalog imati kapacitet koji će omogućiti BiH da imamo vlast koja će odgovarati za pozicije i koja će efikasno rješavati probleme - odgovorio je Škaljić

Najavio je da će u narednom periodu razgovori između SBB- a i SDA biti intenzivirani, te da se u konačnici očekuje da dogovor bude i finaliziran odgovarajućim dokumentima, jer je SBB politička struktura koja ozbiljnim stvarima ne pristupa kako je kazao "na osnovu pretpostavki, nego dokumentovanih određenja".

Na upit kada će uslijediti naredni sastanak između predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Škaljić je kazao da se ti sastanci održavaju u kontinuitetu.

- Postoji dnevna komunikacija i mogu reći i da je opšti dojam i nas u stranci , pa i šire, da i gospodin Radončić i gospodin Izetbegović u tim dijalozima ispoljavaju maksimalnu susretljivost i toleranciju u traženju rješenja – zaključio je Škaljić.

Upitan o tome da li će SBB razgovarati sa Savezom za promjene i SNSD-om, Škaljić je kazao:

- Što se tiče Saveza za promjene, on je dio sadašnje strukture vlasti i izmjena te strukture vlasti je rezultat onoga što će biti konačni zahtjevi. Ulazak nekoga drugoga iz tog entiteta, ulazak SNSD-a u vlast ne može biti razmatran dok postoji zahtjev za referendumom - zaključio je Škaljić.

Sjednici Glavnog odbora, osim svih članova GO, prisustvovali su i predstavnici Državnog i Federalnog parlamenta.