BIH

OTKRIVAMO "Shell" otišao iz BiH, naftu traži u Albaniji i Italiji!

Šta je prava istina o raskidu ugovora s Vladom Federacije

Autor:M. AŠČIĆ

10.10.2015

Predstavnici svjetskog naftnog giganta "Shella", koji su prije dvadesetak dana boravili u Sarajevu i raskinuli Memorandum o saradnji potpisan u novembru 2011. godine s tadašnjom Vladom FBiH, naveli su kao razlog raskida ugovora trenutno stanje tržišta nafte i plina te da više nisu zainteresirani za traženje nafte u Federaciji.

Oboreni tenderi

Ugovor je raskinut na sastanku s predstavnicima Vlade, a obavijest o raskidu objavljen je uz pisano obrazloženje koje je na adresu bh. institucija stiglo 22. septembra ove godine.

Podsjećamo, Memorandum o saradnji koji je potpisan s namjerom da “Shell” dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina u našoj državi potpisan je 2011. i uredno produžavan 2013. i 2014. godine s trajanjem do novembra 2015. godine. 

shell-memorandum

Foto: Faksimil (Sporazum o saradnji potpisan 2011. godine)

No, Vlada Federacije BiH, nakon što je danima krila informaciju od javnosti da je “Shell” odlučio raskinuti saradnju, ocijenila je da ova firma ne želi produžiti Memorandum o razumijevanju, tvrdeći da je to rezultat njihovih analiza. 

No, naš list iz izvora bliskih Vladi saznaje da se “Shell” na ovaj korak odlučio i zbog činjenice da sedam mjeseci nije imao relevantne sagovornike o ovoj temi. Nakon imenovanja Vlade Fadila Novalića (SDA) nije urađeno ništa da se Memorandum produži, niti je nastavljen proces izbora konsultanta koji bi pregovarao s tom kompanijom. Tender je pao sedam puta.

Veliki udarac

Predstavnici “Shella” također su bili razočarani odnosom Vlade FBiH kada je u pitanju potraga za naftom, a koja bi Federaciji godišnje donosila stotine miliona KM prihoda. Nakon odlaska Erdala Trhulja (SDA) s čela Ministarstva energije u “Shellu”, tvrde naši izvori, nisu mogli pronaći zajedničku riječ sa također bivšim ministrom Reufom Bajrovićem (DF) i njegova ostavka samo je dolila ulje na vatru.

- Ako Vlada FBiH tvrdi da je „Shell“ naveo da više nije zainteresiran za istraživanje nafte zbog svojih analiza u BiH, kako je onda moguće da već radi na projektima u Albaniji i Italiji, a koji su trebali ići u paketu s BiH. Riječ je o jednom projektu - ističe naš sagovornik.

Pojašnjava da je ovdje zakazala Vlada te da je priča o tome da je “Shell” nakon tri godine odlučio naprasno napustiti BiH bacanje prašine u oči.

- “Shell” je isuviše velika kompanija da bilo šta kalkulira. Oni su najprije najvažniji sebi, to su i rekli na sastanku. Ali, ovo je veliki udarac za cijelu državu, jer je BiH mogla zarađivati stotine miliona KM, plus bi “Shell” uložio u infrastrukturu u području Dinarida. U prvoj fazi bilo je govora o oko 60 miliona KM - kaže naš izvor iz Vlade FBiH.

O ovome niko od aktuelnih zvaničnika Vlade FBiH ne želi javno govoriti. Na naše pozive nisu odgovarali ni premijer Novalić ni ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH). O svemu već danima šuti i profesor Hazim Hrvatović iz Zavoda za geologiju FBiH, koji je bio uključen u pregovore sa “Shellom”.

Ko je potpisao Memorandum

Memorandum su 2011. godine u Sarajevu potpisali tadašnji premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP) i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj (SDA). U ime „Shella“ svoj potpis stavili su potpredsjednik Portfelja za istraživanje i strategije Markus Antonini (Marcus) te direktor za nova istraživanja, investicije i isporuku Majkl Foli (Michael Foley).

  • 700 miliona dolara “Shell” planirao uložiti u istraživanja

  • 300 miliona dolara koštale bi bušotine

  • 80 miliona dolara vrijednost samo jedne bušotine

  • 5 bušotina trebalo biti postavljeno u Federaciji

  • od 4 do 8 kilometara dubine nalaze se zalihe nafte u FBiH