GLOBUS

Kim Jong-Un tvrdi: Spremni smo da se suočimo sa svakim ratom koji uzrokuje SAD

Prvi čovjek Sjeverne Koreje

Fena

10.10.2015

Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un je rekao danas da je njegova zemlja spremna da se suoči sa svakim ratom koji "uzrokuju Sjedinjene Američke Države", predsjedavajući masovnom paradom povodom 70. godišnjice jedine stranke u Pyongyangu. 

- Danas, naša stranka proglašava odlučno da su naše revolucionarne snage sposobne da se suoče sa svakim ratom koji uzrokuju Sjedinjene Američke Države, i spremni smo zaštititi naš narod i plavo nebo naše domovine - dodao je sjevernokorejski vođa, prenosi Le Figaro.

Sjeverna Koreja se može pohvaliti "nuklearnim odvraćanjem" i optužuje Sjedinjene Američke Države da nastoje isprovocirati rat. 

Pyongyang je izveo tri nuklearne probe, u oktobru 2006., maju 2009. i februaru 2013. godine i zaprijetio je da će izvesti četvrtu u okviru programa nuklearnog naoružanja i raketa koji zemlja nastavlja bez obzira na međunarodne sankcije.

Kim Jong-Un je pohvalio glavnu stranku u svom govoru pred 24 miliona Sjevernokorejanaca i Radničku stranku Koreje, koja vlada od 1945. godine na zadovoljstvo tri generacije Kim-a, koja se smatra jedinom komunističkom dinastijom u historiji.

On ih je nazvao "izvorom čuda" koji je omogućio jednoj zaostaloj zemlji da se transformira u "snažnu socijalističku državu, nezavisnu i autonomnu u pogledu odbrane".

-"Radnička stranka Koreje je nepobjediva stranka koja čini cjelinu s ljudima - dodao je on.