VIJESTI

Obilježena godišnjica stradanja šest građana Sarajeva

Položeno cvijeće u ulici Tahtali sokak

Fena

10.10.2015

Godišnjica stradanja šest građana Sarajeva, od kojih troje djece, obilježena je danas u ulici Tahtali sokak br.10 u općini Centar. 

Počast ubijenim sugrađanima odali su predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., predstavnici Općine Centar, članovi porodica i prijatelji, a bio je prisutan i jedan broj učenika Zubotehničke škole. 

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kazao je Feni da su danas bili na mjestu počinjenog stravičnog zločina koji se dogodio na današnji dan 1992. godine kada je granatom ubijeno šest naših sugrađana. 

tahtali-sokak-10

Foto: Općina Centar (Detalj s današnjeg obilježavanja godišnjice)

Prema njegovim riječima, ubijeno je troje djece i tri odrasle osobe, a troje je ranjeno. 

- Kao i prethodnih godina, okupili smo se da čuvamo uspomenu na stradale, da odamo počast i da čuvamo istinu od zaborava, istinu koju nećemo, ne možemo i ne smijemo zaboraviti zbog budućnosti i budućih generacija - naglasio je Grabovica. 

Poručio je također da se na istini jedino može graditi ljepša budućnost. 

- Okupili smo se da pošaljemo i poruku mira koja nema neki puni smisao bez kažnjavanja onih koji su počinili zločine. Poruka pravosudnim organima je da konačno rade svoj posao i da pred lice pravde izađu oni koji su počinili ovaj kao i mnoge druge zločine - kazao je Grabovica.