CRNA HRONIKA

TUŽILAŠTVO DOBOJ Prijava protiv uposlenica banke zbog zloupotrebe službenog položaja

Žene iz Bosanskog Broda

N. L.

10.10.2015

Okružnom Tužilaštvu u Doboju podnesen je izvještaj protiv dvije žene inicijala R.P. i T.R., zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom službenog položaja nanijele štetu u iznosu nešto više od 22.000 KM.

- Naime, radi se o R.P. i T.R., radnicama opštine Bosanski Brod i lokalne banke. Žena inicijala R.P. se tereti za zloupotrebu službenog položaja, dok se T.R. stavlja na teret krivično djelo nesavjesnog rada u službi - kazala je Ljerka Stanimirović, glasnogovrnica Centra javne bezbjednosti Doboj.

Prvoprijavljena R.P. je, naime, kao odgovorno lice u opštini Bosanski Brod u junu ove godine potpisala zahtjev za naplatu bankarske garanicije od poslovnice banke, u ukupnom iznosu od 87.763 KM, s kamatama, koja, osim obaveza predviđenim za zakupninu, sadrži i troškove za ispostavu električne enrgije u iznosu od 22.231 KM.

Prijavljena R.P. je znala da se, prema ugovoru o zakupu sačinjenom u junu 2013. godine između opštine Bosanski Brod i privrednog društva kao zakupca Sportsko- rekreativnog centra "Gradski bazeni" u Brodu, bankarska garancija odnosila na osiguranje plaćanja mjesečnog zakupa i osiguranja oštećenja na zakupljenom objektu te da obaveze zakupca za troškove električne energije nisu obezbijeđene bankarskom garancijom.

Drugoprijavljena, T.R., uposlenica u ekspozituri banke u Bosanskom Brodu, je postupila po iskupljenoj garanciji na račun opštine Bosanski Brod u iznosu od 87.763 KM, a koji sadrži i neplaćene troškove električne energije zakupca, iako je znala da obaveze zakupca za troškove električne energije nisu obezbijeđene bankarskom garancijom.

Na ovaj način privrednom društvu iz Bosanskog Broda pričinjena je šteta u iznosu od 22.231 KM, a za isti iznos je ostvarena imovinska korist za opštinu Bosanski Brod.

Predmet se trenutno nalazi pred tužiocem Okružnog tužilaštva u Doboju.