VIJESTI

Općina Cazin isplatila bivše radnike TKD "Incel"

Završena dugogodišnja agonija

Autor:S. J.

10.10.2015

U prostorijama Vijećnice u Cazinu potpisani su ugovori o ustupanju potraživanja sa 44 radnika bivše Tvornice kartona i ambalaže Cazin. Radi se o implementaciji Ugovora o prijenosu vlasništva preostalih kapaciteta nekadašnjeg "Incela" na općinu Cazin, a koji su nedavno potpisali kantonalni premijer i načelnik općine Cazin. Ovim potpisivanjem Ugovora počinje isplata potraživanja radnika, koji su na ovo čekali dugi niz godina. 

- Isplaćuje mi se nasljedstvo za moga rahmetli muža, koji je umro, a da nije dočekao ovu isplatu. Godinama smo to čekali, a danas je to svečano završeno i sretna sam - rekla je Emina Čizmić, supruga bivšeg radnika TKA "Incel". 

emina-cizmic

Foto: Avaz (Emina Čizmić: Naslijedila sredstva od svog muža)

Zuhdija Salkić je ovu isplatu čekao gotovo jednak broj godina, koliko je i radio u "Incelu".

- Ovakva inicijativa koju su pokrenuli načelnik i općina za nas je pravo rješenje i odlična stvar. U svoje vlastito i ime svih radnika, zahvaljujem im se za uloženi trud i što su nam riješili dugogodišnju agoniju - istaknuo je Salkić, bivši radnik TKA "Incel".

zuhdija-salkic

Foto: Avaz (Zuhdija Salkić: Zahvalan općini što se uključila)

Načelnik općine Cazin čestitao je radnicima i naglasio, da je ovo poseban trenutak i veliki iskorak za sve.

- Ovo je svečani čin i veliki trenutak za našu općinu i ranike "Incela", ali i uopće za našu ideju, koju smo promovirali kao Poslovnu zonu "Slatinske bare". Ovo je veliki iskorak ka definiranju te Poslovne zone i stavljanju ove državne imovine na raspolaganje za njen razvoj. Na ovaj način ćemo biti konkurentniji prema našim investitorima, naročito domaćim. Do sada smo bili ograničeni, jer nismo imali ovakve imovine na raspolaganju, a sada je to drugačije i ta će imovina biti smisleno iskorištena - naglasio je načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević (A –sda).

Uz potpisane ugovore sa 44 radnika, potpisani su i nalozi za isplatu, pa su i sredstva na koja su radnici čekali, istovremeno bila na njihovim računima. Na ime neisplaćenih plata, penzijsko - invalidskog osiguranja i ostalih naknada, radnicima je isplaćeno 613.450 KM.