VIJESTI

Radionica i vježba potrage i spašavanja

Na livanjskom aerodromu Brda

A. K.

10.10.2015

Ministarstvo privrede Livanjskog kantona u četvrtak i petak, 15. i 16. oktobra organizira radionicu i vježbu u sklopu projekta Prekogranično zračno uvezivanje - CAN.

Radionica o temi "Primjena letjelišta u aktivnostima potrage i spašavanja" održat će se 15. oktobra 2015. godine s početkom u 9:30 sati u prostorijama PTC Forum u Livnu, a uz ministra privrede LK, Aleksandra Štrpca (SNSD), na radionici će kao predavači učestvovati i predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH-BHDCA, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH, te GSS LK.

Ostali učesnici radionice su vatrogasci, članovi aeroklubova i GSS iz Bovca, Prijedora, Nikšića, Raba, Beograda, Livna, Mostara, Sarajeva i Tuzle.

U petak, 16. oktobra 2015.godine, planirana je vježba pod nazivom "Potraga za nestalim zrakoplovom" koja počinje u 9:00 sati na aerodromu Brda u Grborezima kod Livna, gdje će u prostorijama kluba biti održana i predavanja (GPS-praktičan rad, radio veza u  potragama i topografija).

Nakon predavanja slijedi vježba sa većim brojem učesnika iz Gorskih službi spašavanja BiH, Livanjskog kantona, Širokog Brijega i Čitluka, Aero kluba Livno, MUP-a K.10 (Livanjskog), PS Livno, UCZ LK, CZ Livno, Vatrogasne službe Livno, PD Cincar, PD Kamešnica, LD Cincar, Hitne službe Doma zdravlja Livno i drugih. Na kraju vježbe biće održana i analiza.