KOLUMNE

Čovjek pun hrabrosti, sabura i dobrote

Ličnost dana Asim Karović

Autor:Al. B.

10.10.2015

Priča o obnovi Aladža džamije vratila je sjećanja na čovjeka koji je svojom hrabrošću, saburom i dobrotom trasirao put graditeljima svega što je bošnjačko, a što je tokom proteklog rata u Foči bilo porušeno. Asim ef. Karović bio je prvi poslijeratni fočanski imam, u Foču je došao iz Splita u vrijeme kada je za nešto takvo bila potrebna hrabrost. 

S malom grupom džematlija ovaj mladi, obrazovani imam, veoma brzo je počeo razbijati barijere među narodima, uspostavio dobre odnose s lokalnim vlastima, kolegama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te osigurao svu katastarsku i drugu dokumentaciju o imovini IZBiH i lokacijama svih 11 porušenih gradskih džamija u Foči. 

Prve džuma i bajram-namaze Karović je predvodio i među osuđenicima u KPZ Foča, stizao je u sva povratnička mjesta. U to vrijeme obnovljeni su Atik Ali-pašina džamija u centru grada, džamije na Sutjesci, u Mrežici i Jeleču, prostorije Medžlisa IZ, a uporedo s potragom za ostacima Aladže Asim ef. je s lopatom u rukama proučio prvu dovu na njenim temeljima i s grupom vjernika započeo pripreme za njenu obnovu čišćenjem lokaliteta na kojem je godinama rastao korov. 

Asim Karović završio je medresu i studirao poslovnu ekonomiju. Trenutno je na magistarskom studiju iz sociologije religije. Rođen je 4. marta 1965., oženjen je i otac jednog djeteta.