KOLUMNE

Gigsov poučak

Komentar dana

Hajrudin PROLIĆ ([email protected])

10.10.2015

Otkako je legendarni Rajan Gigs prije osam godina okončao reprezentativnu karijeru, fudbalska selekcija Velsa nije bolje izgledala, konstatiraju u posljednje vrijeme brojni stručnjaci. Novog Gigsa imaju u Realovoj brzonogoj zvijezdi Geretu Bejlu, a aktuelni spisak selektora Krisa Kolemana upotpunjava još nekoliko zvučnih imena iz Premier lige Engleske. 

Takvom Velsu večeras će se suprotstaviti reprezentacija naše zemlje, na zeničkom Bilinom polju, u okviru pretposljednjeg meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Jedan pogled na tabelu naše grupe (B) ukazuje da stanje nije loše. Užasno je. Prva dva mjesta za BiH je nemoguće dohvatiti, dok su za plasman u baraž neophodne pobjede u preostale dvije utakmice, s tim da ujedno ovisimo o rezultatima Izraela. 

Da stvar bude gora za našeg selektora Mehmeda Baždarevića, kapiten Edin Džeko je povrijeđen i njegov nastup je pod velikim upitnikom, dok se ni Senad Lulić ne osjeća najbolje. Dakle, prilično depresivan uvod u okršaj s Bejlom i društvom. 

Kako to već ide, negdje u ovom dijelu teksta trebali bismo ispisati "na muci se poznaju junaci", "pukovnik ili pokojnik" i slične floskule, ali, hajdemo ovako okrenuti - "Zmajevi", ne morate pobijediti! Nešto drugo od vas tražimo. Morate se boriti.

U fudbalu faktor sreće svakako igra i preveliku ulogu, loptu nekad ni najdominantnije ekipe ne mogu utjerati u mrežu i trijumf, pogotovo protiv današnjeg moćnog Velsa, niko živ na ovoj planeti ne može obećati. Znamo mi da nam opet prijeti još jedna noć uz apaurine i udaranje u čelo, ali, "Zmajevi", barem skupo prodajte kožu. 

Kada ostavite srce ne terenu, poraz će manje boljeti, a pobjeda biti još slađa. Zašto je, uostalom, Gigs bio omiljen? Mogao je odigrati loše, ali uvijek je umirao muški, za svaku loptu. Sada to tražimo od vas, "Zmajevi". Pa šta bude. Apaurini su spremni.