VIJESTI

Predložene mjere pritvora za osumnjičene u predmetu protiv Alena Čengića i drugih

Saopćenje Tužilaštva KS

Redakcija

9.10.2015

Nakon što su osumnjičeni Alen Čengić, Adnan Hadžibajrić, Mehmed Puškić, Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Emir Smailbegović, Adis Skorupan, Senadin Didik, Kemal Elkaz, Anida Kunić i Emir Ljuca ispitani od postupajućih tužitelja, donesena je odluka da se u odnosu na njih predloži određivanje mjere pritvora.

Naime, prema dokazima koje je pribavilo Tužilaštvo KS, postoji osnovana sumnja da su: osumnjičeni Alen Čengić počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 3. KZ F BiH, u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja iz člana 273. stav 3. KZ F BiH, sprečavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti iz člana 358. stav 2. KZ F BiH, teška krađa iz člana 287. KZ F BiH, oštećenje tuđe stvari iz člana 293. stav 1. KZ F BiH, ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. KZ F BiH; osumnjičeni Adnan Hadžibajrić počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja iz člana 273. stav 3. KZ F BiH; osumnjičeni Mehmed Puškić počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja iz člana 273. stav 3. KZ F BiH, Sabina Bajraktarević počinila krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja iz člana 273. stav 3. KZ F BiH, osumnjičeni Emir Smailbegović počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja iz člana 273. stav 3. KZ F BiH, osumnjičeni Jasmin Kulenović počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa krivičnim djelom teška krađa iz čl. 287 KZFBiH, osumnjičeni Vahid Alić počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH  u vezi sa krivičnim djelima organizovanje otpora iz čl. 361 KZFBiH i krivično djelo teške krađe iz čl. 287 KZFBiH, osumnjičeni Adis Skorupan počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH  u vezi sa krivičnim djelima organizovanje otpora iz čl. 361 KZFBiH i krivično djelo teške krađe iz čl. 287 KZFBiH, dok su osumnjičeni Alen Čengić i Senadin Didik počinili krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 31. istog Zakona; osumnjičeni Alen Čengić i Kemal Elkaz počinili krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 31. istog Zakona; osumnjičeni Senadin Didik počinio krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH; osumnjičeni Kemal Elkaz počinio krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH, osumnjičena Anida Kunić počinila krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH i osumnjičeni Emir Ljuca počinio krivično djelo navođenje na prostituciju iz člana 210. stav 1. KZ F BiH.

Kako Tužilaštvo smatra da postoji realna opasnost da  bi osumnjičeni boravkom na slobodi uništili, sakrili i izmjenili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te da postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da će osumnjičeni uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak, kao i da su pored toga osnovano sumnjivi da su počinili više krivičnih djela i da bi njihovo puštanje na slobodu, obzirom na težinu kriivčnih djela za koje se osnovano sumnjiče da su počinili, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, to je prijedlog za određivanje ove mjere prema svim navedenim osumnjičenim upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu na odlučivanje.

Tužilaštvo KS još uvijek ne raspolaže informacijom kada će biti održano ročište na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu Tužilaštva, saopćilo je ovo tužilaštvo.