BIH

Dodik ponovo zove Savez za promjene na sastanak, smatra da ne treba da im se izvinjava

Predsjednik RS-a susreo se s predstavnicima dijela parlamentranih stranaka u RS-u

Fena

9.10.2015

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo će u ponedjeljak, 12.oktobra, dostaviti poziv svim parlamentarnim strankama za novi sastanak u petak, 16. oktobra, iako mu ni na današnji nisu došli predstavnici Saveza za promjene.

On je rekao da nema zašto da se izvinjava Savezu za promjene, čiji lideri su to tražili zbog Dodikovih tvrdnji da su "izdajnici i da na nivou BiH rade na štetu RS".

- Nije mi problem izvinjenje, očigledno da bi se svako svakom trebao izviniti - rekao je Dodik, navodeći da nema zašto da se izvinjava, "ali ako treba i izvinit će se".

On je, nakon sastanka s predstavnicima dijela parlamentranih stranaka u RS, rekao da se moraju zajednički razmatrati važna pitanja za RS te da je veoma važno da RS bude vidljiva na nivou BiH.

Dodik je optužio opoziciju u RS da su samo iznosili tvrdnje o kriminalu i korupciji, te da time "pokrivaju svoj rad" u institucijama BiH.

Ponovio je da se on ne boji, da nije presuđen ni u jednom stepenu, dok neki političari jesu.

Ipak, i dalje poziva lidere stranaka Saveza za promjene na novi sastanak u petak, jer, kako je naveo, RS mora da bude vidljiva u svom kapacitetu na svakom mjestu u BiH.

- Smatrali smo da je samo pozivanje na dogovor korisno i da je među ozbiljnim političarima važno voditi dijalog - istakao je Dodik, napominjući da se čak i u slučaju netrpeljivosti mora naći način da se razgovara u interesu RS.

Nažalost, rekao je on, lideri SDS-a, PDP-a, NDP-a nisu se odazvali sastanku, što je ocijenio kao neprihvatljiv odnos prema RS-u.

Optužbe za izdaju RS-a od Saveza za promjene, kaže, daje javnost, a postoji i velika zabrinutost i uvjerenje da predstavnici RS u institucijama BiH ne predstavljaju RS.

Stoga je, navodi, o tome trebalo da se razgovara na ovom sastanku jer se sva ta pitanja treba da rješavaju u RS, u njenom parlamentu.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović je također opoziciju pozvao na razgovor, a kao jedan od razloga za to naveo je i "zbijanje redova onih koji su protiv RS".

U ime DNS-a Marko Pavić je zabrinut zbog nedolaska opozicije na ovaj sastanak, jer predsjednik RS-a po ustavu izražava jedinstvo RS.

Kazao je da će Narodna skupština RS-a morati zauzeti stavove koje se moraju pridržavati svi predstavnici vlasti RS na nivou BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je razočaranje nedolaskom opozicije na sastanak kod Dodika, dok je, kako je naveo, u bošnjačkom narodu došlo do homogenizacije stranaka.

Sastanku su se odazvali predstvanici vladajuće koalicije u RS, SNSD, DNS i SP-a, nezavisni poslanik Ilija Stevančević, uime SRS Dragan Đurđević, te Nenad Stevandić uime Samostalnog demokratskog srpskog kluba.