BIH

Nepalu potreban sveobuhvatan pristup u rješavanju pitanja nestalih osoba

Posjetu Bosni i Hercegovini je organizovao ured UN-a u Nepalu

Fena

9.10.2015

Članovi Zajedničke platforme, koalicije porodica i grupa koje predstavljaju žrtve sukoba u Nepalu od 1996. do 2006. godine, predstavili su izazove sa kojim se suočavaju u traženju odgovornosti za 1.300 osoba nestalih u desetogodišnjem sukobu u Nepalu.

Trinaest članova Zajedničke platforme posjetilo je prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, gdje su posjetili DNK laboratoriju, te su imali priliku upoznati se sa radom ICMP-a na globalnom nivou, nakon čega su se sastali sa Regionalnom koordinacijom udruženja porodica nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije.

Posjetitelji iz Nepala istakli su izazove sa kojima se susreću oni koji traže odgovornost za nestale osobe u Nepalu, uključujući i nepristupačan teren, te relativnu nedostupnost mnogim dijelovima zemlje.

Hiljade ljudi su postali žrtve prisilnog nestanka tokom sukoba između maoističkih pobunjenika i kraljevske vlade.

Sukob je okončan mirovnim sporazumom koji je obuhvatio i posvećenost institucionalnih mehanizama u osiguravanju pristupa pravdi žrtava konflikta, uključujući i porodice nestalih osoba.

Međutim, rad Komisije za istinu i pomirenje, kao i Komisije za istragu prisilnih nestanaka, koje su nedavno osnovane nakon godina političkih neslaganja oko njihove uloge i strukture, veoma je kritiziran.

Porodice navode kako su komisije dio dogovora između bivših boraca, s ciljem osiguranja imuniteta od krivičnog gonjenja za ratne zločine.

Zajednička platforma osnovana je u septembru 2014. godine, te okuplja predstavnike skupina porodica iz svih dijelova zemlje. Njihov rad se ogleda u izgradnji kapaciteta ovih skupina u doprinosu tranzicionoj pravdi, u podršci nezavisnom procesu i u izgradnji bolje koordinacije, kako bi uticaj porodica bio učinkovitiji.

Vođeni iskustvom sa zapadnog Balkana, članovi Regionalne koordinacije i povjerenici ICMP-a su istakli kako jedino sveobuhvatnim pristupom, koji uključuje vladavinu prava, podršku od državnih institucija i međunarodne zajednice, učešće porodica nestalih osoba i primjenu forenzičkih dostignuća, traženje odgovornosti za nestale osobe može biti učinkovito i održivo.

Članovi Zajedničke platforme iskazali su interesovanje za administraciju i izvore finansiranja Regionalne koordinacije. Također, željeli su znati više o uredbama zakona o pravu na odštetu i naknadu porodica nestalih osoba u zemljama zapadnog Balkana, kao i pravnom statusu nestalih osoba.

Posjetu Bosni i Hercegovini je organizovao ured UN-a u Nepalu, saopćeno je iz ICMP-a.