GLOBUS

Nova pucnjava na američkom kampusu u Arizoni

Jedna osoba ubijena

Fena

9.10.2015

Nova pucnjava se dogodila u toku noći na američki kampus u Arizoni. Pucnjava se dogodila sedmicu nakon ubistava, 1. oktobra u Oregonu.

Napadač je ubio jednu osobu i tri druge povrijedio na univerzitetu u Arizoni u noći sa četvrtak na petak, sedmicu nakon ubistva u drugom američkom kampusu kada je poginulo devet osoba, saopćili su zvaničnici ustanove.

- Informacije su potvrđene, četiri su žrtve, jedna poginula, tri povrijeđene. Napadač je pritvoren. Situacija se stabilizirala. Kampus nije zatvoren - napisali su zvaničnici univerziteta Northern Arizona (NAU) na Twitteru oko 10.30 sati po srednjoevropskom, ili 03.30 po lokalnom vremenu.

NAU se nalazi u gradu Flagstaffu, u Arizoni, na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Nešto ranije, oko 02.30 sati ujutro po lokalnom vremenu, univerzitet je na Twitteru zatražio od stanovnika univerzitetske ustanove Mountain View Hall da ne izlaze, prenosi AFP.

- Prvi poziv koji je izvijestio o pucnjavi došao je u 01.20 sati - precizirao je univerzitet u saopćenju.

- Incident se dogodio ispred Mountain View Halla na sjeveroistoku kampusa u Flagstaffu. Tri povrijeđene osobe su smještene u Medicinski centar u Flagstaffu - nastavlja se u saopćenju.

Motivi ubice nisu bili poznati u ranim satima, vlasti nisu navele da li su žrtve studenti. Ova nova pucnjava se dogodila sedmicu nakon one u Oregonu, na sjeverozapadu. Jedan 26-godišnji muškarac naoružan teškim oružjem ubio je devet osoba prije nego što je izvršio samoubistvo, što je izazvalo još jednu raspravu o kontroli naoružanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik Barack Obama bi trebalo da se sastane s porodicama žrtava pucnjave u Roseburgu, u Oregonu. Vidno ogorčen, Barack Obama je izrazio nekoliko sati nakon pucnjave 1. oktobra svoja osjećanja i ogorčenost, kritikujući neaktivnost kongresa, s većinskim republikancima, koji odbija da ozakoni strožija pravila za kupovinu oružja u Sjedinjenim Američkim Državama.