BIH

ZENICA Važne upute iz MUP-a ZDK za građane i navijače

Uoči susreta BiH - Vels

D. Pa.

9.10.2015

U sklopu priprema koje se poduzimaju na obezbjeđenju međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Velsa, Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona poduzima intenzivne aktivnosti iz Plana mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja.

Izmjena režima saobraćaja 

Na dan odigravanja utakmice na snazi će biti izmjena režima saobraćaja u gradu, što podrazumjeva blokadu određenih područja i zabranu odvijanja saobraćaja u ulicama u neposrednoj blizini stadiona.

Izmijenjeni režim saobraćaja će biti na snazi od 17 do 23 sata, a 15 minuta prije završetka utakmice policijski službenici će na svojim određenim pozicijama postupati u skladu sa usvojenom izmjenom režima u saobraćaju kako bi se omogućio bezbjedan i bez većih zastoja izlazak iz grada putničkih motornih vozila i autobusa sa ranije određenih parking mjesta, sve do uspostave normalizacije saobraćaja u gradu.

Na svim značajnijim raskrsnicama u gradu bit će raspoređeni policijski službenici sa zadatkom usmjeravanja učesnika u saobraćaju koji dolaze sa magistralnog puta M-17 i koji ulaze u grad.

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona poziva sva građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika izdate u skladu sa izmijenjenim režimom saobraćaja, te postupaju u skladu sa istim kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju.

Pored saobraćajnog obezbjeđenja poduzimaju se i mjere fizičkog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ izvršit će kontradiverzioni pregled stadiona Bilino polje kao i okolnog prostora i objekata.

- Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje - poručuju iz MUP-a ZDK.

Rigorozne mjere

Naznačenim zakonom zabranjeno je unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

Također, imajući u vidu raznolikost rekvizita koje koriste navijači, iz MUP-a obavještavaju građane da na prostoru oko stadiona neće biti dozvoljeno nošenje predmeta sa kojima se može sakriti identitet lica, tzv. “fantomki” i unošenje ovih predmeta u stadion.

Na ulazima u stadion vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

Navedenim zakonom kao prekršaj između ostalog smatra se i unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje, pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje, prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

- Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljni pregledi lica - dodaju iz MUP-a.

Također će biti spriječen ulazak lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica koja su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ulazak će biti dozvoljen samo licima koja budu posjedovala važeće ulaznice za utakmicu. 

U slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste će se oduzeti, a prema licima će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog obezbjeđenja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.

Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivaju se građani da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

- Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu - zaključili su iz MUP-a ZDK.