BIH

GLAVNI ODBOR SDA Puna podrška Izetbegoviću za nastavak razgovora sa Radončićem i koaliciju sa SBB-om

Zasjedanje u Sarajevu

M. Aš.

9.10.2015

19:16 Glavni odbor SDA danas je na sjednici podržao dosadašnji rad Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

U saopćenju SDA nakon sjednice ovog stranačkog organa navodi se da je nakon višegodišnjeg zastoja deblokiran evropski put BiH.

Podsjeća se da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, usvojena Reformska agenda čija realizacija je otpočela, te se stiču uslovi da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Glavni odbor posebno pozdravlja odlučnost ovih tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da se poboljša ukupan privredni ambijent u zemlji.

- Ovdje se posebno ima u vidu deblokada izvoza bh. proizvoda u EU, usvajanje Zakona o radu od Parlamenta FBiH, kao i podsticaj za zapošljavanje mladih ljudi u FBiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je posebno važno da je, u ovom trenutku, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, u FBiH više zaposlenih oko 6.000 s tendencijom daljeg rasta.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih intitucija vlasti u BiH da plaće u javnom sektoru budu primjerene teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u skladu s jasnim parametrima koje je SDA ranije usvojila.

Članovi Glavnog odbora SDA podržavaju razgovore predsjednika SDA i SBB Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

- Ostajući privrženi koaliciji sa Savezom za promjene iz RS-a na državnom nivou, kao i dosadašnjoj saradnji sa Strankom za BiH i A-SDA, Glavni odbor daje punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću da nastavi razgovore radi ulaska SBB u vlast - navodi se u saopćenju SDA.

Glavni odbor SDA izrazio je zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u entitetu RS, posebno sve učestalijim napadima na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte.

Ova stranka od vlasti entiteta RS traži da efikasno zaštiti bošnjačke povratnike od diskriminacije, javno osude svaki napad na povratnike u ovaj entitet, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima.

Posebno da svojim svakodnevnim prisustvom u mjestima u kojima žive povratnici, omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim i pravosudnim organima i tijelima ovog entiteta, u skladu s Ustavom i zakonom, naročito u policijskim srukturama prema Popisu stanovništva iz 1991. godine.

Glavni odbor SDA traži da diskriminacija bošnjačke djece u školama u RS-u konačno prestane i da se omogući izučavanje bosanskog jezika.

Iz SDA ističu da nije dovoljna samo konstatacija međunarodne zajednice da je pitanje naziva jezika u službenoj upotrebi u BiH riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Potrebna je akcija, posebno OHR-a i OSCE-a, kako bi se ova odrednica Dejtona primijenila u praksi - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će SDA poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih na obrazovanje na maternjem jeziku.

Glavni odbor SDA podržava stav Predsjedništva Stranke da, dok se ne steknu normalni uslovi za odvijanje redovne nastave u školama na području RS-a, da se putem Vlade FBiH i kantona iznađe mogućnost finansiranja alternativnih vidova obrazovanja u edukativnim centrima za djecu u Konjević Polju i Vrbanjcima, kao i drugim mjestima gdje se ukaže potreba.

Glavni odbor SDA je osudio napade na bošnjačke povratnike u Tomislavgradu i Čitluku, te traži od vlasti ovih kantona da poduzmu mjere kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi događali.

Glavni odbor SDA je podržao odluku Predsjedništva Stranke da se formira tim na čelu s potpredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović koji ima zadatak da se ustavi svih kantona usklade sa Ustavom FBiH, posebno kada je u pitanju naziv jezika u službenoj upotrebi.

Na današnjoj sjednici Glavni odbor SDA je osudio Odluku RS-a o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

- Poziva se OHR da bez odlaganja iskoristi svoje dejtonske mehanizme i ovu odluku stavi van snage, a njene aktere na čelu sa Miloradom Dodikom sankcionira - navodi se u saopćenju.

Glavni odbor SDA smatra da se Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne može odvijati pod prijetnjom održavanja referenduma.

U SDA smatraju da se odluka o referendumu mora odmah staviti van snage, a Strukturalni dijalog nastaviti kako bi BiH dobila efikasniju i funkcionalniju sudsku vlast. Ističu da je neprihvatljivo bilo kakvo umanjivanje postojećih nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH.

Glavni odbor SDA odbacuje i najnovija zagovaranja Hrvatskog narodnog sabora koja se odnose na dodatne etničke i teritorijalne podjele BiH.

- Buduće ustavne reforme mogu voditi samo reintegraciji BiH, a nikako njenoj dodatnoj dezintegraciji – ističu u SDA.

Stranački Glavni odbor odbacuje špekulacije o navodno postignutom dogovoru za Statut Grada Mostara, navodeći da se radi o insinuacijama.

- Do sada nije postignut nikakav dogovor, a stav SDA u odnosu na to pitanje ostaje nepromijenjen i definiran je na 6. Kongresu Stranke. Zalažemo se za jedinstven grad Mostar s više jedinica lokalne samouprave i etničkom rotacijom na mjestu gradonačelnika svake četiri godine - navodi se u saopećnju.

SDA traži ravnopravnost svih i isključivanje dominacije bilo koga nad bilo kime. Ovi stavovi SDA će biti prezentirani i zastupani putem njihovih predstavnika u interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona uz konsultacije s Gradskim odborom SDA Mostara i KO SDA HNK.

Glavni odbor SDA podržava stav Predsjedništva SDA da se pitanja vezana za rad Kluba poslanika SDA u državnom parlamentu rješavaju dijalogom unutar organa Stranke.

- Traži se puno jedinstvo Kluba, poštivanje i provođenje odluka organa Stranke u radu Kluba u Parlamentu BiH - navodi se u saopćenju.

Glavni odbor SDA usvojio je Odluku kojom se Selmo Cikotić imenuje za predsjednika Savjeta SDA, a Nermina Kapetanović za zamjenicu predsjednika. Rukovodioce stručnih odbora Savjeta kao i članove ovog tijela imenovat će Predsjedništvo Stranke, dodaje se u saopćenju.

13:34 Bakir Izetbegović, predsjednik SDA rekao je novinarima prije početka sjednice Glavnog odbora da očekuje da će Glavni odbor SDA potvrditi prijedlog da se ide u koaliranje sa SBB-om. 

- Stvari teku u tom smjeru da se, uz jednu dobru reakcija javnosti, nastavi približavanje i napravi koalicija, rekao je Izetbegović.

Na pitanje šta će koalicija sa SBB-om donijeti, on je odgovorio "da će donijeti jedan snažan probosanski front".

- Očekujem prestanak konflikta koji je predugo trajao, zatim saradnju koja bi zaista mogla donijeti ubrzanje reformi u Bosni i Hercegovini. Ubrzanje svih potrebnih procesa , ekonomskog oporavka zapošljavanja, istakao je lider SDA.

Izetbegović je odogovorio na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da "nacionalno homogeniziranje u bilo kojem narodu nije dobra stvar".

- Ja nisam zapazio takvu izjavu. Znam da je takvu stvar rekao Vučić, no mislim da je Aleksandar Vučić malo razmislio - da ne bi rekao takvu stvar. Niko ne bi trebao biti zabrinut zato što prestaje konflikt, što počinje neka saradnja svih koji su dobronamjerni u ovoj zemlji i regionu. Svi konflikti trebaju se prevazići i da se krene sa saradnjom. To nije nacionalo homogeniziranje, riječ je o saradnji i koalicija ovih stranka. Zašto bi se neko radovao nestanku jednog sukoba? Bolje je sarađivati, vući stvari naprijed i unutar bošnjačkog korpusa, Bosne i Hercegovine i regiona. Mislim da će to biti rezultat eventualne saradnje SDA i SBB-a, naglasio je Izetbegović.

Na insistiranje novinara iz RS-a da Savez za promjene ne podržava da SBB uđe u državnu vlast, Izetbegović je još jednom ponovio da u politici ne treba nikad reći "nikad". 

- Tako ni ja nikad ne bih rekao da se nikad neće desiti što se desilo, da se približavaju SDA i SBB. Mislim da bi moglo biti u interesu ove zemlje približavanje SDS-a sa SBB-om, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da su konflikti između njega i lidera SBB-a donosili štetu zemlji i narodu.

- Ništa nema dobro od tog rivalstva. Ono što je najbolje za zemlju je da vidimo šta nas dvojica možemo uraditi zajedno. Mislim da je to pravi put - istakao je Izetbegović.

Predjsednik SDA potvrdio je danas da je dobio saglasnost lidera HDZ-a Dragan Čovića da razgovara sa SBB-om i da pokušaju dogovoriti koaliciju. 

- Ustvari, dobili smo medijaciju gospodina Čovića. Prije jedno četiri, pet mjeseci. Ustvari ja sam to inicirao još prije četiri, pet mjeseci kada sam vidio da je počela šepati stvar sa DF-om, tražili smo alternativu. I dobio sam dobar odgovor, smatra Izetbegović.

Izetbegović je najavio da će se u narednim danima vidjeti sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem kako bi dogovorili sve detalje koaliranja.

- Sasvim sigurno će to biti na liniji već postignutih dokumenata poput reformske agende, jedna stabilizacija prilika, političkih, ekonomskih, jedan vjetar u leđa evropskom kursu Bosne i Hercegovine i to će sve biti stavljeno na papir - rekao je Izetbegović.

Na pitanje šta će biti sa Demokratskom frontom, Izetbegović je rekao da je "DF sebe već pozicionirao kao opozicionu stranku i da oni treba da odluče šta su".

- Mislim da je krajnje vrijeme da donesu odluku da napuste koaliciju, istakao je Izetbegović.

Novinare je i zanimalo šta ako potpredsjednik FBiH Milan Dunović počne kočiti proces uspostave nove vlasti. Izetbegovijeć je ocjenio "da će Dunović mora uraditi ono radi čega je izabran".

- A to je, kada mu se donese tih 50 - 60 glasova, vidjet će da stoji na putu stabilizaciji prilika u državi, rekao je Izetbegović.