BIH

Izdvojeno 115.248 KM za završetak radova na izgradnji Roditeljske kuće

Donacija IZ u BiH, Vakufske direkcije i humanitarne organizacije Al-Najat iz Kuvajta

A. Nu.

9.10.2015

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini, Vakufska direkcija i humanitarna organizacija Al-Najat iz Kuvajta, izdvojile su 115.248 KM za završetak radova na izgradnji roditeljske kuće koja se nalazi u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu (UKCUS) namijenjene za smještaj roditelja djece oboljele od raka koja dolaze iz cijele FBiH.

Donaciju je nakon obilaska objekta čiji radovi se privode kraju, Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", danas uručio direktor Vakufske direkcije Senajid Zajimović, a vrata ova ustanova trebala bi otvoriti do kraja godine.

Zajimović je istaknuo spremnost IZ u BiH i Vakufske direkcije da s vlastitim institucijama i organima učestvuju u humanim i društveno korisnim projektima.

- Sretan sam i zadovoljan što imam priliku da obznanim da smo ovom današnjom donacijom zatvorili finansijskukonstrukciju ovog objekta. Ovo je jedna od projekata koji nas je sve okupio, u njemu su učestvovali svi predstavnici našeg društva. IZ u BiH na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem i bivšim reisom Mustafom ef. Cerićem je odlučila učestvovati u ovom društvenom projektu jer je u interesu društva. Ovaj projekat nema nikakvih boja, on jčisto humanog karaktera, a misija IZ u BiH je da pomaže ovakve projekte. Ona je to dokazala i dokazuje svakodnevno da je tu radi svih kategorija društva - kazao je Zajimović.

Zahvalnost na vrijednoj donaciji iskazao je Fikret Kubat, iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH"podsjetio je da je u proteklom periodu IZ u BiH putem vakufske direkcije osigurala oko 546.000 KM.

Zajimović i Kubat podsjetili su da je reis Kavazović u maju ove godine podsjetio roditeljsku kuću i tada uručio ček u iznosu od 174.000 KM. Istakli su da je reis tada obećao da će IZ u BiH do kraja biti uz ovaj projekat i da će nastojati da ga završi, što je i ovom današnjom donacijom i ispunjeno.

- Izgradnjom roditeljske kuće oboljelim mališanima, uz pomoć ovih donacija IZ u BiH i vakufske direkcije, osiguralismo smještaj za svu djecu iz FBiH. Porodična atmosfera koju će pružiti ova kuća doprinijet će bržem ozdravljenju djece, što je od najveće važnosti. Prije četiri godine kada smo započeli projekat cilj je nam je izgledao daleko, a sada smo blizu cilju, zahvaljujući ljudima velikog srca - kazao je Kubat, koji je kazao da godišnje u FBiH oboli 50 do 60 mališana od svih vrsta maligniteta.

Zahvalnost su izrazili i Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu koji je dao zemljište za izgradnju ove kuće, kao i humanitarnim organizacijama iz Kuvajta koje u pomogle nesebično pomogle ovaj projekat. Posebnu zahvalnost izrazili su Muhamedu al-Ansariju, koji je do kraja bio u ovom projektu nakon polaganja kamena temeljca.

- Izgradnja je završena i objekat, ali ne i aktivnosti po pitanju liječenja naših mališana. Pozivam sve da i dalje budemo uz ovo Udruženje, uz UKCUS, da im nastavljamo pomagati. Briga o ovoj djeci ne završava se ovim danom i izgradnjom ovog objekta, ona s ei dalje nastavlja - kazao je Zajimović.