VIJESTI

Projekat "Dijalog za budućnost"

Druženje djece iz Goražda, Sarajeva, Sokoca, Višegrada, Foče i Rudog

Al.B

9.10.2015

U okviru projekta „Dijalog za budućnost“ udruženje „Pomoć djeci Balkana“ organiziralo je nove susrete djece iz oba bh entiteta.

Zbog loših vremenskih prilika, umjesto u parku „Plavi cvijet“ druženje je organizovano u prostorijama Srednje stručne škole „Džemal Bijedić,gdje je prisustvovalo oko 120 djece, među kojima je i 70 mališana sa poteškoćama u razvoju.

Prema riječima predsjednika udruženja, Huseina Halilovića, u Goraždu su se okupila djeca iz „Mjedenice“ i „Oaze“ iz Sarajeva, Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju iz Sokoca, škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada, Udruženja „Nada“ iz Rudog i „Zračak nade“ iz Foče, te Osnovnih škola „Fahro Baščelija“ i „Husein ef. Đozo“ iz Goražda.

- 2015. godina je godina kada se proslavlja 20 godina mira u BiH, to je godina volonterizma u svijetu i nama se posrećilo da baš u Sedmici djeteta, u sedmici kada je i Dan nastavnika, nastavljamo sa implementacijom ovog projekta kojim proklamujemo pomirenje, suživot i sve ono što je u korist djeteta – kazao je Halilović.

Osim radionice sa logopedom, djeca učestvuju i u takmičenjima u izradi likovnih i literarnih radova, ali i sportskim igrama.

- Drago nam je što smo dio ovakvog projekta i smatram da ovo doprinosi zbližavanju djece i da ovakve aktivnosti treba i dalje organizovati – kaže Svetlana Nikolić iz škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada.

Pomenuti projekat finansira UNICEF na osnovu sporazuma UN-a i Predsjedništva BiH.

Al.B