VIJESTI

Problem odvijanja nastave islamske vjeronauke u Doboju

Uprkos brojnim pregovorima, problem nije riješen

M.Čabrić

9.10.2015

U pet osnovnih škola ,na područnim odjeljenjima u Doboju ,islamsku vjeronauku trenutno pohadja oko 800 učenika. 

U svim školama odvijanje nastave  iz ovog predmeta je uskladjeno sa entitetskim  Zakonom o osnovnom obrazovanju, a izuzetak je OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“. 

-Nastava se u ovoj školi odvija u kombinovanim odjeljenjim, a časovi islamske vjeronauke se održavaju kao predčas ili zadnji čas. Dobili smo uvjeravnaja od direktora škole da će od 1. oktobra problem biti riješen, ali nije- kaže  Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

-U jednom odjeljenju imamo 23- 24 učenika srpske nacionalnosti , koji pohadjaju pravoslavnu vjeronauku kroz redovan čas. Kako organizovati nastavni proces  sa tri,  četiri ili pet učenika bošnjačke nacionalnosti-odgovara na pitanje, pitanjem Milan Gojković, direktor OŠ „Vuk S. Karadžić“ u Doboju.

Iz Islamske zajednice upozoravaju da je ovdje riječ o kršenju Zakona o osnovnom obrazovanju RS, ali prava djece.

-Imate primjer učenika drugog i trećeg razreda koji vjeronauku  imaju kao peti čas, a njihovo dnevno opterećenje u redovnoj nastavi je četiri časa prema članu 43 Zakona o osnovnom obrazovanju RS-upozorava Džafić.

Trenutno stanje u školi pravdaju nedostatkom prostora. Jedno od rješenja je i zapošljavanje nastavnika islamske vjeronauke.

-Ali to mora neko da odluči i da obezbijedi odgovarajuća sredstva-pojašnjava Gojković.

Po ko zna koji put u ovoj zemlji, kada  se politika umiješa, ispaštaju nedužni, u ovom slučaju djeca.

M. Čabrić