VIJESTI

SOFIJA Ivanić informisao predsjednika Bugarske o stanju u BiH

Na marginama sastanka „Nove vizije solidarnosti, partnerstva i susjedstva za Evropu“

Fena

9.10.2015

14:50 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić susreo se u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelievim. 

Ivanić je informisao bugarskog predsjednika o političko-ekonomskoj situaciji i napretku BiH u ispunjavanju uslova evropske agende. Naglasio je potrebu veće regionalne saradnje u stvaranju pozitivnije slike o Balkanu. 

Ivanić je kazao da BiH ima namjeru da početkom iduće godine podnese aplikaciju za članstvo u EU. 

Bugarski predsjednik informisao je člana Predsjedništva BiH Ivanića o iskustvima svoje zemlje na njenom putu ka članstvu ka EU, s naglaskom na provedene reforme. Izrazio je podršku BiH i njenim aktivnostima na evropskom putu. 

Vrlo važna tema razgovora bila je migrantska kriza. Izražena je spremnost za veću regionalnu saradnju u okvirima socijalnog, ekonomskog i sigurnosnog aspekta. 

Ivanić je učestvovao u radu panela „Budućnost zapadnog Balkana u EU. Test solidarnosti i partnerstva?“, na kojem je informisao učesnike panela o iskustvima i pogledima BiH u odnosu na tu temu, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

11:30 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji na poziv Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti i Nizami Ganjavi International Centra, prisustvuje sastanku na visokom nivou, o temi „Nove vizije solidarnosti, partnerstva i susjedstva za Evropu“ u Sofiji, susreo se s predsjednikom Makedonije Gjorgem Ivanovim. 

Razgovarano je o političko-ekonomskoj situaciji u dvije zemlje. Razmijenjena su mišljenja o aktivnostima koje se čine u ispunjavanju uslova za integraciju dvije zemlje u EU. 

Ivanić je informisao Ivanova o namjeri da BiH da početkom iduće godine podnese aplikaciju za članstvo u EU. 

Razgovarano je i o saradnji dviju zemalja u rješavanju problema migracija i izbjeglica. 
Posebno je naglašeno iskustvo koje Makedonija ima s migrantima. 

Po riječima Ivanova, kroz Makedoniju je samo od januara ove godine prošlo 300.000 migranata. Informisao je Ivanića o iskustvima krize, načinima upravljanja situacijom, te procjenama za naredni period. Ova iskustva mogu pomoći bh. institucijama u pripremi za eventualnu migrantsku krizu. 

Bilo je riječi o formiranju antiterorističkog centra, koji bi obuhvatio zemlje zapadnog Balkana, s ciljem efikasnije borbe protiv terorizma i efikasnijeg praćenja i rješavanja migrantske krize, saopćeno je iz Predsejdništva BiH.