VIJESTI

U prometu nova markica HP Mostar

Povodom Svjetskog dana pošte

Fena

9.10.2015

U povodu Svjetskoga dana pošte 9. listopada, Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku markicu "Etnološko blago – Necanje" u arku od 9 maraka (slijepi tisak), žig i omotnicu prvoga dana (FDC). 

 Dizajn izdanja potpisuje Tvrtko Bojić, markica je nominalne vrijednosti 3,60 maraka, tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom se prometu koristi od 9. listopada 2015. godine. 

Prve čipke nastaju u razdoblju renesanse, jednom od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti. Osnovne tehnike izrade su šivanje iglom, čipka na iglu koja nastaje na širem području Mediterana, i preplitanje niti pomoću batića, čipka na batiće koja se razvila u Belgiji. Žene u Bosni i Hercegovini su različitim čipkarskim tehnikama ukrašavale odjeću i druge rukotvorine u prošlosti. Prelijepe čipke mogle su se vidjeti po dvorovima bogatog plemstva, a prva poznata vezilja koja se spominje je kraljica Katarina Kosača Kotromanić. 

Jedna od takvih čipkarskih tehnika je necanje, izrada čipke pomoću drvenog okvira i posebne igle. U BiH je izrada necane čipke specifična za nekoliko sela općine Orašje u Bosanskoj Posavini, a umijeće izrade prenosilo se s koljena na koljeno. Zbog toga ima posebnu vrijednost jer njena ljepota svjedoči o našoj bogatoj kulturnoj tradiciji. Izrada ove čipke u BiH danas se organizirano uči u Udruzi žena iz KUD-a "Ravnica" iz Oštre Luke i Boka. 

Motiv za markicu preuzet je s čipke iz fundusa Etnografske zbirke Samostana - duhovnog centra "Karmel svetog Ilije" na Buškom jezeru, koji se osobito zalaže za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH, ističu iz HP Mostar.