VIJESTI

OLOVO: SRCA u središtu netaknute prirode nudi brojne sadržaje za sve generacije

Sportsko-rekreativni centar, spoj prirodnog i savremenog

S. MILUNIĆ

9.10.2015

Nedaleko od Olova, u srcu prirode, na nadmorskoj visini od 900 metara, nedavno je izgrađen i otvoren Sportsko-rekreativni centar „Ajdinovići" (SRCA).

Izgradnja ski-lifta

Udaljen je od magistralnog puta Sarajevo - Tuzla svega osam kilometara, nudi brojne sadržaje posjetiocima koji žele uživati u čistom planinskom zraku. Kompleks se prostire na oko 88 kvadratnih kilometara, na kojem su izgrađeni teniski, košarkaški, odbojkaški i nogometni tereni, otvoreni bazen, bungalovi, restoran, dječiji zabavni park... U toku je izgradnja hotela s više od 200 ležajeva.

Prema riječima menedžmenta, u pripremi je izgradnja ski-lifta i staze sa sankanje, tako da će i u zimskom periodu posjetioci imati raznovrsne sadržaje u ponudi. 

Ono što posebno odlikuje i izdvaja SRCA od drugih izletišta je to da je u cijenu ulaznice u kompleks uračunata i neograničena konzumacija hrane i pića iz ponude bogate domaće kuhinje.

- Imamo posebnu ponudu za firme i ustanove koje proslavljaju svoj dan ili jednostavno organiziraju izlet za svoje uposlenike u prirodu. Prednost centra je i to što nesmetano možemo odjednom primiti više od hiljadu ljudi. Ulaskom u centar gostima su na raspolaganju svi sadržaji, a dočekat će ih naše ljubazno osoblje. Naš slogan i jeste „Budite dio našeg SRCA" - kaže nam Amer Čulov, jedan od rukovodilaca ovog turističkog kompleksa.

Tu prednost prepoznali su i u sindikatu pojedinih osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, koji su baš ovdje proslavili Dan prosvjetnih radnika. Više od 700 učitelja, nastavnika i profesora provelo je svoj dan družeći se uz jelo i piće i uz bogat kulturno-zabavni program, koji su pripremili KUD-ovi „Gajret", "Ilijaš" i „Kraljeva Sutjeska".

- Centar je zaista predivan i pruža brojne sadržaje. Naravno, ponovo ćemo doći, ali ovog puta sa svojim učenicima na izlet, jer imaju stvarno mnogo toga da se vidi i doživi - kažu Seada Kuloglija i Nermina Abadžija iz OŠ „Srednje".

Vrijedi doći

I za Elviru Avdibašić-Bašić, rodom iz Olova, a zaposlenu u Sarajevu, ovo je nešto novo i ponosna je na to da okolina Olova postaje sve više prepoznatljiva u turističkim kartama, gdje vrijedi doći i uživati na čistom zraku i u netaknutoj prirodi.

40 vrsta životinja

farma-zivotinja11

Uskoro konjičke trke 

Posebna atrakcija je farma koja se nalazi u sklopu kompleksa s više od 40 raznih vrsta životinja. Kako ističu čelni ljudi, u planu imaju i organizaciju raznovrsnih takmičenja, a izdvajaju konjičke trke, koje će biti održane polovinom oktobra ove godine.