VIJESTI

KONJIC Posjetioci svoje trpeze obogatili zdravom hranom

Festival okupio 70 bh. izlagača

M. ĆOSIĆ

9.10.2015

Festival hrane „Konjic food fest" okupio je 70 izlagača domaćih kvalitetnih proizvoda iz cijele Bosne i Hercegovine. Na štandovima su se nudili voće i povrće, med i prerađevine od meda, mliječni i mesni proizvodi te rukotvorine, djelo vještih i vrijednih izlagača.

Novi sadržaji

- Drago nam je da smo i ove godine pokazali da imamo dobre poljoprivrednike, koji na ovaj način promoviraju sve ono što rade, a mi se trudimo afirmirati domaću proizvodnju. Festival ima i međunarodni karakter, jer već godinama s nama sarađuju i Norvežani - ističe Lana Begtašević-Velagić, predstavnica resorne službe Općine Konjic, koja je, uz Savez poljoprivrednih udruženja, uspješni organizator ovog događaja.

Izeta Macić, predstavnica Saveza poljoprivrednih udruženja, kaže da svake godine dodaju nove sadržaje.

sefika-i-sulejman-pored-standa

Šefika i Sulejman Lapo imali najbolji štand

Na festivalu je na bogatom štandu proizvode, „svojih ruku djelo" izložio i Alija Šoro.

- Sve proizvedem na svojoj zemlji. Uz raznovrsno voće i povrće, zasadio sam i paradajz iz Belgije, a probao sam zasaditi i kafu pa, ako bude sve kako je planirano, mogli bismo u Konjicu piti i našu kafu - kaže nam Šoro.

Za najbolji štand na festivalu proglašen je bogato ukrašeni poljoprivrednim plodovima i proizvodima od voća i povrća, vlasnika Šefike i Sulejmana Lapo.

Norveške vafle

Na festivalu su bili prisutni i Norvežani, za čijim su se štandom spremale tradicionalne norveške vafle.

Posjetioci su „Konjic food fest" ocijenili kao vrhunski organizirani događaj, koji su iskoristili da svoje trpeze obogate kvalitetnim domaćim proizvodima.

Tufegdžija najbolji kuhar 

Karakteristika Festivala hrane u Konjicu je i takmičenje u kulinarstvu. Predstavnik firme “ToFi” Elvir Toholj ističe da je 14 takmičara učestvovalo u spremanju pastrmke. Najbolji je bio Konjičanin Adi Tufegdžija, drugo mjesto pripalo je Toniju Bobanu, kuharu iz Splita, dok je trećeplasirani Damir Musikadić iz Sarajeva.