BIH

DEBLOKIRANA FEDERACIJA BiH Koalicija SDA, SBB-a i HDZ-a slomila višemjesečnu blokadu DF-a

Zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH

A. Du.

9.10.2015

17:22 Prihvaćeno je zaduženje Federacije s Evropskom investicijskom bankom u iznosu od 100 miliona eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH u vidu kredita za izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići.  Rok otplate je 25 godina a grejs period iznosi šest godina. Sredstva kredita Federacija će na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste FBiH, koja je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju.

Predstavnički dom prihvatio je i zaduženje po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta „Obnovljiva energija HE Vranduk“ u  iznosu od 37,5 miliona eura, koje je bi implementirala Elektroprivreda BiH.

16:45 Predstavnički dom Federalnog parlamenta većinom glasova je usvojio rebalans budžeta za ovu godinu. Za rebalans budžeta glasalo je 60 poslanika, tri su bila suzdržana, a 23 protiv.

Kako se moglo zaključiti, rebalans su podržali poslanici iz SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SBiH, te A-sda, dok su protiv bili poslanici iz DF-a, SDP-a, te HDZ-a 1990, dok su suzdržani bili poslanici iz Laburističke stranke i BPS-a.

16:20 Predstavnički dom dao je saglasnost na izmjene Statuta Zavoda PIO/MIO kako bi se odobrilo zaduženje ovog Zavoda. Riječ je o usklađivanju ovog statuta sa Zakonom o dugu, čime se omogućava Zavodu da se zaduži kod domaćih banaka radi blagovremene isplate penzija.

Odgovarajući na kritike opozicije, Kenan Spahić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike rekao je da se ovim ne donosi odluka o kreditu, već se stvara pravni okvir za tako nešto.

- Predstavnički dom će vrlo brzo dobiti seto reformskih zakona iz oblasti PIO/MIO koji trebaju stupiti na snagu početkom 2016. Također Vlada je donijela niz aktivnosti radi stabilizacije Zavoda – kazao je Spahić.

15:55 Obavljena je rasprava o rebalansu budžeta, nakon čega su se povukli predstavnici Vlade FBiH kako bi odlučili o podnesenim amandmanima. O rebalansu budžeta će se raspravljati tek nakon izjašnjena Vlade o podnesenima amandmanima.

Dom je nakon toga većinom glasova usvojio izmjene i dopune Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

14:57 Ilhan Bušatlić je rekao da je DF opozicija i da je tražio da se smijeni potpredsjednik Predstavničkog doma Saša Mitrović koji je kadar ove stranke.

- Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, sigurno neće dati ostavku. Testirajte ga, da li će osporavati novu većinu? Neće – kazao je Bušatlić.

Zbog optužbi na račun Klub SBB-a replicirao mu je zamjenik šefa ovog kluba Mahir Nurkanović.

- Kada je prethodna struktura pravila vlast istovremeno su bile održane sjednice Federalnog i Državnog parlamenta. To je dovoljno govori o povjerenju. Sada imamo situaciju da se SBB bez ijedne raspoređene i dogovorene pozicije odlučio da se u ime građana stabiliziraju prilike i otkoči rad Parlamenta, a sve u ime rezultata u budućnosti – kazao je Nurkanović.

14:30 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Poslanica HNS-a u Predstavničkom domu Slavica Josipović izjavila je novinarima kako očekuje brzo formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na federalnom nivou. Naglasila je da od DF-a, koji se opredijelio da bude opozicija, prepusti drugima da budu dio nove većine na oba nivoa.

13:15 Šef Kluba SDA Ismet Osmanović u pauzi zasjedanja rekao je u izjavi za novinare da je rebalans budžeta neophodan u ovom trenutku da bi omogućio Vladi da realizira niz projekata i zadaća predviđenim reformskom agendom, poputprojekat prvog zapošljavanja i potrebe balansiranja prihodovne i rashodovne strane na nekim pozicijama odnosno da se nadomjeste sredstva koje nedostaju od MMF-a.

- Prethodni dogovori SDA, HDZ-a BIH i SBB-a fukcioniraju i mislim da će svi zakonski projekti koji su predviđeni biti usvojeni. To govori o tome da razgovori političkih stranaka o novoj parlamentarnoj većini teku u pozitivnom smjeru, da je moguće i postići sporazum u tom pravcu i da u ovom trenutku SBB koji je rekao da će podržati rebalans i reformske zakone bez ikakvih uvjeta ostvaruje to obećanje – kazao je on.

Rekao je da se nada da će u narednom periodu ipak biti postignut sporazum da svi oni koji podržavaju Vladu i zakone, uđu i u vlast da bi podjednako preuzeli odgovornost i u izvršnoj vlasti.

- Siguran sam da će Milan Dunović koji je na funkciji potpredsjednika FBiH i DF ispuniti svoje obećanje javnosti da potpredsjednik FBiH neće biti prepreka formiranju bilo kakvoj novoj Vladi ako ona bude imala podršku u Parlamentu. Tako da ne očekujem nikakve smetnje ako se desi da nova politička stranka uđe u Vladu što je po mom mišljenju izvjesno – kazao je on.

12:55 U Predstavničkom domu trenutno je pauza. Pauza je zakazana usred rasprave o rebalansu budžeta. Prethodno je kritike na rebalans budžeta iznio šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić. Šef Kluba HDZ-a 1990 Boro Krišto istakao je da budžet nije realno planiran te da ga njegov klub neće podržati.

12:09 Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je poslanicima izmjene budžeta teškog 2,3 milijarde KM u okviru kojeg je došlo do povećanja od 14,3 miliona KM.

Izmjene ovog najvažnije akta za FBiH su, kaže, nastale uvažavanjem okolnosti koje su vezane za izostanak tranše MMF-a od 200 miliona KM, zbog čega su predloženi alternativni izvori finansiranja, te neostvarenih prihoda, ali i ušteda na drugim stavkama i preraspodjelom sredstava.

Iako je ocijenjeno da zbog hitnosti situacije u budžetu mora doći do njegovog rebalansa, predsjednik Kluba DF-a Dženan Đonlagić rekao je da klub na čijem je on čelu neće podržati ovaj rebalans.

11:55 Dvotrećinskom većinom od 66 odnosno 65 glasova usvojeni su izmjene Zakona o Poreznoj upravi FBiH, te izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate. Riječ je je o reformskim zakonima, vezani za konsolidaciju privrednih društava odnosno omogućavanju preduzećima da vraćaju dugove kako bi se osigurali uvjeti za otpis zateznih kamata. Također sa 64 glasa za usvojene su izmjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira.

11:15 Dnevni red s važnim reformskim zakonima i rebalansom budžeta usvojen je sa 65 glasova "za", tri suzdržana i 23 "protiv".

11:05 Poslanici DF-a Ilhan Bušatlić, Dževad Adžem i Jasmin Kadić u više navrata su se javljali za riječ kako bi izrekli niske provokacije na račun poslanika SBB-a. S druge strane, Klubu SBB-a i njihovom odgovornom ponašanju dali su podršku kolege iz SDA i HDZ-a BiH.

- Ne mogu se oteti dojmu da gospoda iz DF-a samo gledaju crtane filmove, jer se stalno pozivaju na njih. I ja imam djecu, ali ne gledam ih. Odoh sada popiti kafu dok se ovo ne smiri – kazao je poslanik SDA Dževad Agić

10:50 Počela je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Na samom početku sjednice nekoliko poslanika DF-a su se obrušili na šefa Kluba SBB-a Nasira Beganovića u vezi s njegovim ranijim izjavama o odbijanju akata kojji su predlagani po hitnom postupku, a budući da je SBB danas podržao dnevni red i hitnost postupaka.

- Ako je DF-u potrebno objašnjavati šta znači neodložna potreba i šteta po Federaciju, to je njihov problem. Ovo što radi DF je razvaljivanje Federacije, svjesni napad na ustavni poredak. nepodržavanje rebalansa budžeta i zakona koji su iz reformske agende koju su svi potpisali. Ako neko želi haos u FBiH neka izvoli. Mi smo iz SBB odlučili da podržimo parlamentarnu većinu da bi spriječili haos u FBiH kao odgovorna i probosanska stranka. Kada već DF nije imao ni viziju ni snagu ni volju za to - kazao je Beganović.

Poslanik SBB-a Munib Jusufović ukazao je nekorektno ponašanje DF-a, kazavši da je došlo do promjene okolnosti, razgovora lidera SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića o deblokadi rada Parlamenta i stabilizaciji prilika.

- S obzirom na zastoj koji se desio u Parlamentu, danas podržavamo u cijelosti dnevni red. Ali, vama niko ne osporava da se podsjećate na autorska djela gospodina Beganovića. Nadamo se da ćemo dobiti novi zamah kako bi Vlada mogla krenuti s reformskim zakonima - kazao je Jusufović.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović kazao je da „DF treba da razumije da su do jučer bili parlamentarna većina, da su izašli iz nje i počeli blokirati rad Parlamenta“.

- Ne bi bilo dobro da dalje blokiraju rad vlasti – poručio je Osmanović.