VIJESTI

Mektić: BIH je spremna da odgovori na izbjegličku krizu

Izbjeglička kriza , sigurnosni i humanitarni izazov

Srna

9.10.2015

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je na konferenciji ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU i zemlja zapadnog Balkana u Luksemburgu da je BiH posvećena pronalaženju rješenja za izbjegličku krizu i da je spremna da prihvati i provodi sva zajednička rješenja koja budu dogovorena na nivou EU.

Mektić je na konferenciji posvećenoj mogućim rješenjima izbjegličke krize, koja je posljednjih mjeseci glavni bezbjednosni i humanitarni izazov sa kojim se suočavaju ove zemlje, ukazao na važnost regionalne saradnje u rješavanju ove krize, s ciljem pravovremene razmjene informacija i boljih bezbjednosnih provjera, ali i izbjegavanja mogućih incidentnih situacija na granicama.

Prisutni ministri upoznati su o pripremama institucija BiH za eventualni masovni dolazak izbjeglica, odnosno za prihvat i osiguranje tranzita ukoliko se sadašnji koridor pomjeri ka teritoriji BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Mektić je tokom skupa o ovim izazovima i traženju zajedničkih rješenja razgovarao sa ministrima i predstavnicima delegacija susjednih zemlja.

Konferencijom su predsjedavali visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini i zamjenik premijera Luksemburga Žan Aselborn.