VIJESTI

AVAZ OTKRIVA Zašto se Bosić bori za Komšićevog ministra?

Komšijske i druge veze Matanovića i SDS-a

A. HADŽIĆ

9.10.2015

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i njen zastupnik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Mladen Bosić nemalo se usprotivio mogućnosti kadrovskih promjena u Vijeću ministara, odnosno mogućem otkazu kadrovima Demokratske fronte (DF) iz Vlade BiH. 

Posebno se založio za ostanak ministra Slavka Matanovića, koji je, prema Bosićevim tvrdnjama, „uradio odličan posao s pripremom digitalizacije“, dodajući da i „inače radi savjesno svoj posao“. 

Vrijedni poslovi

Da ne znamo genezu stranke kojoj pripada, pa i samog Bosića, vjerovatno bismo pomislili da njegova odbrana Komšićevih kadrova u Vijeću ministara ima utemeljenje u stvarnim rezultatima njihovog rada, pa samim tim i Slavka Matanovića, inače njegovog brčanskog komšije.   

Odličan posao s digitalizacijom, na osnovu kojeg Bosić želi sačuvati Matanovića u Vijeću ministara, naime, jedan je od izuzetno vrijednih poslova koji je ovaj ministar uradio u korist isključivo Republike Srpske, odnosno prema mjeri Mladena Bosića. 

Naime, prema tvrdnjama delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Marija Karamatića, ministarstvo na čijem je čelu Slavko Matanović opremu za digitalizaciju vrijednu oko tri miliona maraka dalo je RTRS-u umjesto FTV-u i BHRT-u. 

Pravo pitanje

Kako, zašto, prema čijoj naredbi i prema kom zakonu, Matanović nije znao (ili nije želio) odgovoriti, već je Karamatiću poručio da će to učiniti na narednoj sjednici. 

I dok Željko Komšić na sva usta širi besmislenu priču o tome kako “SBB i SDA rade u korist Milorada Dodika“, dotle Centrala SDS-a na sve moguće načine pokušava njegove ministre ostaviti u Vijeću ministara BiH. Zna li Komšić zbog čega?

Korijeni iz JNA

I nije predaja opreme jedino čime je Komšićev ministar Matanović zadužio SDS pa se za njega toliko bore. Njihove simpatije spram Matanovića imaju dublje korijene koji se vežu još za njegov period proveden u JNA, a što nikada nije zasmetalo ni brčanskom SDP-u, čiji je bio dugogodišnji kadar. Pogotovu ne Željku Komšiću, koji ga je, nakon razvoda sa SDP-om, smjestio u Vijeće ministara.