CRNA HRONIKA

BIHAĆ Otkriveni i procesuirani počinitelji više različitih krivičnih djela

Pripadnici kriminalističke policije rasvijetlili više krivičnih djela

S. TULIĆ

9.10.2015

Pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije MUP USK-a policijske stanice Bihać ovih dana su uspješno okončali istrage više krivičnih djela koja su u ranijem periodu počinile nepoznate osobe,više krivičnih djela "teška krađa" odnosno provala u ugostiteljski objekt "Mikasa" lociran u sklopu sportske dvorane "Luke". Tom prilikom otuđena je veća količina alkoholnih i bezalkoholnih pića, prehrambenih proizvoda i tehničkih uređaja.

Odgovorno jedanaest provalnika

Kriminalističkom istragom se došlo do osnova sumnje da je za navedena krivična djela odgovorna grupa od jedanaest osoba među kojima i četiri maloljetnika. Kriminalističkom obradom ovih osoba, pored provalnih krađa u navedeni ugostiteljski objekt došlo se do saznanja i osnova sumnje da je navedena grupa počinila i više ostalih krivična djela. U julu ove godine pokušali su teške krađe u porodičnu kuću B. E. iz Bihaća, kojom prilikom je nakon nasilnog ulaska iz nje iznesena LCD plazma, dva električna radijatora, usisivač, vreća za spavanje i sredstva za ličnu higijenu.

Otuđena sredstva su iste noći pronađena u blizini kuće jer su nakon primjećivanja policijskog vozila stvari odbačene, a počinioci se udaljili u nepoznatom pravcu. U martu počinjena je teška krađa na štetu OŠ "Harmani 2", kojom prilikom je nakon nasilnog ulaska otuđena veća količina prehrambenih proizvoda iz prostorije gdje se prodaje brza hrana.

Nasilno otuđili zlatni nakit

U junu ove godine rasvijetljena je krađa mobilnog telefona s pretplatničkim brojem na štetu sedamdesetsedmogodišnjaka iz Bihaća a u septembru nanošenje lakših tjelesnih povreda i nasilno otuđenje zlatnog nakita na štetu  iste osobe. Kriminalistička obrada je završena nad sedam punoljetnih osumnjičenika za izvršenje  krivičnih djela, dok će u predstojećem periodu kriminalistička obrada biti provedena  i nad  četiri maloljetna osumnjičenika nakon što se steknu uvjeti za zakonito postupanje.

Nadalje, u radu na razotkrivanju nepoznatih izvršilaca više krivičnih djela "šumska krađa" na štetu Unsko-sanskih šuma u reonu Osoje kod  Bihaća, a koja su obavljena u periodu od aprila do jula došlo se do saznanja i dokaza da je navedena krivična djela počinilo devet osoba (od kojih jedan maloljetnik) s područja naselja Vikići i Mala Peć. Ove osobe počinile su nelegalnu sječu veće količine drveta te ga prodali na području grada Bihaća.

Krali kabal ŽFBH

Rasvjetljeno je i krivično djelo "uništenje ili oštećenje važnih privrednih objekata ili javnih naprava" koje je počinjeno prošloga mjeseca u reonu naselja Srbljani kada je nepoznati počinitelj presjekao i otuđio dvadeset i osam metara SKT kabla koji je imovina  JP Željeznice FBiH. Kriminalističkom istragom došlo se do saznanja da su navedeno krivično djelo počinili pedesetogodišnjak i četrdesetogodišnjak iz Bihaća. Otkriven je izvršilac krivičnog djela "oštećenje tuđe stvari" koje je počinjeno u septembru kada je nepoznata osoba zapalila teretno motorno vozilo marke "Fap", u vlasništvu d.o.o. "Tehnocen" iz Pokoja.

Nakon kriminalističke istrage, došlo se do osnova sumnje da je navedeno krivično djelo izvršio pedesetogodišnjak iz Bihaća. Protiv svih navedenih osoba podneseni su Izvještaji o otkrivanju izvršioca krivičnih djela i prosljeđeni na dalje postupanje nadležnom Tužilaštvu USK-a. U cilju smanjenja stope kriminaliteta i prevencije izvršenja krivičnih djela, pripadnici kriminalističke policije policijske stanice Bihać i u narednom periodu će intenzivirati rad na prikupljanju dokaza i informacija na terenu, te ovom prilikom iz Uprave policije MUP USK-a pozivaju građane na suradnju i podršku u realizaciji ovih aktivnosti.