BIH

STUPILI U ŠTRAJK Zenički rudari u ponedjeljak pješače do Sarajeva po svoja prava

Nastavlja se agonija koja traje od preksinoć

D. Pa.

9.10.2015

12.30 Skupština samostalnog sindikata RMU Zenica održala je vanrednu sjednicu na kojoj je formirala Štrajkački odbor, te su rudari nakon dvodnevne agonije i protestovanja zvanično stupili u štrajk.

"U ponedjeljak polazimo u Sarajevo pješice, a sve kako bismo ostvarili svoje javne interese i ciljeve koje zastupamo", kazao je u ime sindikata Mehmed Oruč.

Dodaje kako ne vjeruje da bi tokom vikenda moglo doći do nekih promjena, te kako nije bilo nikakvog kontakta s Upravom i nadležnim, međutim nadaju se kako će ljudi u Vladi i EP BiH sagledati problem i izaći sa nekim prijedlogom.

11.35 Trenutno je u toku vanredna Skupština sindikata Rudnika mrkog uglja na kojoj se raspravlja o trenutnoj situaciji i daljnjem odvijanju protesta, a najvjerovatnije će biti usvojeni i akti neophodni za donošenje odluke o štrajku rudara zeničkog ugljenokopa

8.40 Rudari su zatražili obraćanje direktora Elektroprivrede ili premijera, ukoliko se to ne desi uputit će zahtjev i ipak još danas u 12 sati umorni i nenaspavani krenuti pješačiti do Sarajeva, najavio je Mehmed Oruč u ime sindikata RMU Zenica. 

8.23 Komoratima u Staroj jami RMU pridružile su se i kolege druge smjene iz jame Raspotočje, koji su dočekani sa ovacijama. 

img-3973

8.10 Zenički rudari nastavili su jutros tražiti isplatu regresa, ističući kako se ovakve stvari moraju hitno rješavati.

U krugu "Stare jame" trenutno se nalazi preko 200 rudara, a očekuje se dolazak i druge smjene jame Raspotočje.

Najavili su da će ako se ništa ne realizuje ostati protestovati do ponedjeljka, a zatim će otići u Sarajevo.

- Izdržali smo dvije noći, možemo i naredne dvije. Nećemo odustati od naših zahtjeva, istrajat ćemo do kraja - poručili su rudari.