BIH

KLIN SE KLINOM IZBIJA Odbjegli kriminalci u redu za intervju na javnom servisu RTRS

Razgovor snimljen prije pola godine

(N. K.)

9.10.2015

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je sinoć izjavu Gorana Suvare, osobe s potjernice u Republici Srpskoj, koji tvrdi da mu je Srpska demokratska stranka (SDS) platila 50.000 eura da tajno snimi kontroverznog biznismena Mileta Radišića i navede ga da govori o umiješanosti vrha vlasti Republike Srpske u korupciju.

On je naveo da je razgovor snimljen prije šest, sedam mjeseci, a da je dio koji je na svom sajtu objavio SDS,premontiran.

Suvara je rekao da je s njim o snimanju Radišića prvo pregovarao Nebojša Vukanović, savjetnik predsjednika SDS Mladena Bosića, a potom i SDS-ov načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

- Nebojša Vukanović mi je objasnio da je Milorad Dodik kriminalac, da oni imaju dokaze. Da bi trebalo po svaku cijenu nešto uraditi. On je čuo da ja imam bliske odnose s Miletom Radišićem. Ponudio mi je ogromnu svotu novca za tri rečenice glasa Mileta Radišića - rekao je on.

Suvara tvrdi da je dobio 50.000 za audio-snimak koji je objavljen na sajtu SDS-a, u kojem Radišić govori da je tajkun Mladen Milanović Kaja uz pomoć ministra finansija Zorana Tegeltije namjeravao preko UniCredit banke da kupi banjalučku Novu banku.

Prema njegovim riječima, potom mu je Gašanović ponudio milion maraka da ubijedi Mileta Radišića da iskompromitujepredsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nebojša Vukanović je za agenciju Beta demantovao tvrdnje da je od Suvare tražio da tajno snimi Radišića, navodeći da je Suvara zvao njega i ponudio mu snimak.

- Nije bitno kako smo mi došli do snimka. Potvrđena je autentičnost snimka i to je najbitnije - kazao je Vukanović.

U objavljenom audio snimku Mile Radišić govori o umiješanosti vrha vlasti Republike Srpske u "korupcionaške afere".

Vukanović je naveo da je Suvara sve uradio zbog osvete Dodiku i SNSD, za koje je radio u kampanji i koji su mu obećali da će ga osloboditi u određenom procesu vođenom protiv njega, ali poslije izbora nisu održali obećanje zbog čega je on morao da pobjegne iz Republike Srpske.