GLOBUS

FRANCUSKA Maloljetnici bez odobrenja ne mogu u inostranstvo

Poslanici francuskog parlamenta usvojili su danas nacrt zakona

Srna

8.10.2015

Poslanici francuskog parlamenta usvojili su danas nacrt zakona prema kojem će maloljetnicima biti potrebno odobrenje roditelja ili pravnih staratelja prije nego što napuste zemlju.

 Do sada je djeci u Francuskoj bila potrebna samo lična karta ili pasoš da bi putovali, zbog čega su lako mogli da odlaze u Tursku i potom u Siriju kako bi se pridružili "Islamskoj državi".

U nacrtu zakona navodi se da je zakon, koji je na snazi od 2013. godine, "neadekvatan" jer je veliki broj maloljetnika iz Franciske otišao u borbene zone Irak i Siriju.

Roditelji su mogli da zahtijevaju da se njihovoj djeci ne dozvoli da napuste zemlju, ali to ništa nije značilo ukoliko im nisu bili poznati planovi o eventualnom odlasku.

U junu je jedna Francuskinja pokušala da tuži državu jer nije spriječila njenog maloljetnog sina da ode u Siriju, ali je slučaj odbačen jer ona nije zahtijevala da on bude zaustavljen.

Francuski zvaničnik Žan-Mari Le Gen pozdravio je novi zakon, ali je naveo da će biti poteškoća u sprovođenju u Šengenskoj zoni i može da stvori komplikacije djeci razvedenih ili razdvojenih roditelja.

Poslanici su usvojili i regulativu kojom se omogućava tužilaštvu koje je obavijestila policija, socijalna služba ili obrazovni zvaničnici, da objave zabranu odlaska iz zemlje.

Prema trenutnim podacima francuskih vlasti, više od 1.800 francuskih državljana dio je džihadističke mreže. Za oko 500 Francuza se smatra da je u Siriji ili Iraku, od kojih je 133 poginulo.