BIH

RUDARI PREPUŠTENI SAMIMA SEBI: Dok traje vanredna situacija, direktor RMU Zenica spava!

Teška borba za hljeb sa sedam kora

D. PAŠALIĆ

8.10.2015

1:01 Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, na kraju smo ipak uspjeli stupiti u kontakt sa Ćivićem, koji nam je ljutito odbrusio, kazavši da smo ga probudili, te da ne želi komentarisati vanrednu situaciju.

- Ne želim komentarisati. Gdje ćete me zvati u 1 sat? Ja sam jučer bio cijeli dan tu. Budite me u ova doba. Pridružili su se jedni drugima i to je gotovo - rekao je Ćivić.

00:38 Rudari jame Raspotočje stigli su u prostor Stare jame gdje su se grupisali zajedno sa svojim kolegama, boreći se za svoja prava. Komorate je posjetio i tehnički direktor Munir Halilović.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa direktorom RMU Zenica Esadom Ćivićem, međutim i bez obzira na vanrednu situaciju, prvi čovjek zeničkog rudnika nije se javljao na telefon.

23:20 Nakon što su danas odlučili podržati svoje kolege iz Stare jame RMU Zenica, odbijajući sići u jamu, rudari jame Raspotočje odlučili su otići korak dalje. Tako su večeras odlučili pješice uputiti se prema svojim kolegama u Staroj jami koji već drugu noć provode u krugu rudnika zahtijevajući isplatu regresa.

Rudari jame Raspotočje kazali su za "Avazov" portal kako se u Staroj jami očekuje dolazak i rudara jame Stranjani. Bit će ovo teška i duga noć za komorate koji se bore za svoja prava.

21:49 Treća smjena rudnika "Stare jame" RMU Zenica počela je kasno sinoć proteste, ne želeći sići u jamu dok im se ne ispune zahtjevi. Tako su odlučili svoja prava potražiti obustavom proizvodnje, te su noć proveli pred kapijom.

Četiri zahtjeva rudara

Podsjetimo, nezadovoljni rudari zahtijevali su uplatu toplog obroka, redovnu isplatu rate kredita, hitnu uplata regresa za 2015. godinu, razdvajanje jamskih od vanjskih radnika po svim osnovama primanja, te izlazak radnika na kapiju rudnika bez odbijanja sati.

Ove zahtjeve podržale su kolege prve i druge smjene "Stare jame", kao i kolege iz jame Raspotočje, koji su odbili sići u jamu dok im ne bude isplaćen regres.

Zbog svega navedenog danas je upriličen i sastanak sindikata i Uprave RMU Zenica na čelu sa direktorom Ćivićem, koji nije donio željene rezultate rudarima.

Naime, Uprava rudnika ispunila je tri od četiri zahtjeva, naglašavajući kako zbog teške finansijske situacije nisu u mogućnosti isplatiit regres obećavajući kako će to biti učinjeno najkasnije do kraja godine.

Sutra blokiraju ulaz u rudnik

Rudari nisu željeli prihvatiti ovu opciju, odbijajući nastaviti sa radom, ističući kako im je dosta laži i praznih obećanja. Tako su bez obzira na iscrpljenost odlučili još jednu noć provesti u krugu rudnika "Stare jame", najavivši kako će ujutro zatvoriti ulaz u rudnik dok im se ne uplati regres.

- Mi nećemo odustati od našeg zahtjeva, ostajemo ovdje cijelu noć, a ujutro ćemo blokirati kapiju i ulaz u prostorije rudnika sve dok ne bude ispunjen naš zahtjev - kazao je za "Avazov" portal jedan od nezadovoljnih rudara kojeg smo zatekli večeras u krugu rudnika.

Dodaje kako su mnogi rudari iscrpljeni, ali da će istrajati u svojoj borbi za ono što ih sljeduje.