GLOBUS

LIBAN Suzavac i vodeni topovi na demonstrante u Bejrutu

Libanske opozicione političke blokove podržavaju Saudijska Arabija i Iran

Srna

8.10.2015

Libanske snage bezbjednosti ispalile su suzavac i upotrijebile vodeni top da bi rastjerale antivladine demonstrante u Bejrutu.

Nezadovoljstvo radom libanske Vlade uzrok je više protesta u proteklih nekoliko mjeseci.

Demonstranti su bacali razne predmete, uključujući kamenice na policiju koja im je blokirala put ka zgradi parlamenta u Bejrutu.

Neimenovani bolnički zvaničnik rekao je da je tridesetak osoba primljeno u bolnicu zbog gušenja od suzavca. Povrijeđeno je najmanje šest policajaca.

Libanska Vlada, u kojoj su suprostavljene političke frakcije, od svog formiranja prošle godine sa mukom donosi i osnovne odluke. Liban nema predsjednika duže od godinu dana, usljed nedostatka dogovora ko bi mogao da obavlja tu funkciju.

Analitičari navode da je politička kriza povezana i sa širom regionalnom situacijom, uključujući rat u susjednoj Siriji zbog koje je u Liban stiglo više od milion izbjeglica.

Libanske opozicione političke blokove podržavaju Saudijska Arabija i Iran, koji, takođe odvojeno podržavaju zaraćene strane u Siriji.

Saudijska Arabija podržava sunitski "Pokret za budućnost" bivšeg premijera Sada al Haririja, a Iran šiitsku stranku Hezbolah i njihove saveznike.