BIH

IZGRADNJA AUTOCESTE Usvojen Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o eksproprijaciji

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Fena

8.10.2015

 

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvlaštenju (eksproprijaciji), koje se najvišim djelom tiču nastavka izgradnje Koridora Vc.

Predloženu izmjenu i dopunu Zakona o izvlaštenju delegatima je obrazložio Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja je pripremila ovaj Zakon. 

Po hitnoj proceduri zakon je potrebno donijeti radi osiguranja kontinuiteta i dinamike realizacije važnih projekata u oblasti javne infrastrukture, te radi optimiziranja postojećeg zakonskog rješenja i njegovog usklađivanja s odlukama i stajalištima Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda Federacije BiH. 

Ustavni sud Federacije BiH je donio presudu kojom je utvrđeno da pojedine odredbe Zakona o izvlaštenju nisu suglasne Ustavu FBiH. Također i Ustavni sud BiH je svojom odlukom, odlučujući po apelaciji, dao nalog Vladi FBiH da se osigura poštivanje protokola br. 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

"Novo predloženo zakonsko rješenje predviđa obvezu korisnika izvlaštenja da u slučaju provođenja važnih projekata javne infrastrukture vlasnika nekretnine na odgovarajući način obavijesti o potrebi žurnog ulaska u posjed izvlaštene nekretnine, upozna ga sa razlozima koji takvo postupanje zahtijevaju i pitanje ulaska u posjed s vlasnikom nekretnine pokuša riješiti sporazumno", naglasio je Obradović. 

Isto tako, za razliku od ranijeg rješenja koje su ustavni sudovi smatrali neprihvatljivim, predloženi zakon predviđa mogućnost vođenja upravnog spora protiv rješenja Vlade Federacije BiH kojim se korisniku izvlaštenja dozvoljava ulazak u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju odnosno prije isplate naknade za izvlaštene nekretnine, čime se vlasniku nekretnina osigurava neposredna sudska zaštita i u ovoj fazi postupka izvlaštenja. 

Obradović je podsjetio da je u međuvremenu pristigla je i inicijativa predstavnika rudnika a tiče se isplate naknade za bespravno izgrađene objekte u postupku izvlaštenja, zbog čega je nakon postignutog dogovora s rudarima Vlada Federacije BiH predložila da se i ova izmjena uvrsti u objedinjeni tekst zakona. 

Predložena izmjena predviđa „da postoji mogućnost plaćanja naknade za bespravno izgrađene objekte ali samo za one koji predstavljaju jedinu stambenu jedinicu graditelja i članova uže obitelji“. 

Graditelju pripada pravo na naknadu ali samo u visini građevne vrijednosti objekta. 

Pravo na naknadu će pripadati samo graditeljima koji u bespravno izgrađenom objektu imaju prijavljeno prebivalište odnosno boravište najmanje godinu dana prije podnošenja prijedloga za izvlaštenje, što se dokazuje potvrdom nadležnog tijela. 

"Stupanjem na snagu ovog zakona dat će se znak, prvenstveno JP Autoceste FBiH da mogu nastaviti s izgradnjom Koridora Vc. U samim procedurama provođenja eksproprijacije na terenu, korisnik eksproprijacije (JP Autoceste) razgovara s vlasnicima nekretnina o naknadi za neizvlaštene nekretnine. Pri tome, ima dosta slučajeva, u kojima teško dolazi do sporazuma o cijeni tih nekretnina, pa da se ne bi čekalo na čitav taj sudski postupak, ovim zakonom se omogućuje investitoru ulazak u posjed, a pitanje naknade za izvlaštene nekretnine rješava sud", izjavio je ranije Obradović. 

Dom naroda primio je k znanju polugodišnji Izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg budžeta FBiH, te Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u FBiH na dan 31.12.2014. godine, čime je okončana treća redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta.