BIH

Dodik: Ponovo ću na sastanak zvati Savez za promjene

Predsjednik RS-a

Fena

8.10.2015

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovo će pozvati srpske predstavnike u vlasti na nivou BiH na razgovor, iako su oni donijeli odluku da sutra neće na sastanak koji je zakazao s predstavnicima stranaka iz RS-a o aktulenoj situaciji u RS i BiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je spreman da razgovara s njima o adekvatnom terminu.

Tvrdi da ovaj poziv nije uslijedio jer se uplašio, a kako je čuo da se priča.

- Ne pripadam ljudima koji se plaše, a pogotovu ne bih trebalo da se plašim nekih koji misle da su neka veličina. Nisam se plašio daleko većih gromada u svom političkom životu, pa ne bi trebalo ni njih - kazao je on i dodao da je taj poziv za sastanak bio običan politički, ljudski i odgovoran potez i poziv za dogovor.

- Oni su ga odbili i oni neka ga objašnjavaju - kazao je predsjednik RS-a i dodao da odbijanje Saveza za promjene da učestvuje u tim razgovorima razumije na način da nemaju želju da razgovaraju ili da se postigne dogovor. 

- To je njihov odnos prema RS i prema potrebi da RS ima bazični dogovor - ustvrdio je entitetski predsjednik.

Savez za promjene je danas konstatirao da predsjednik RS-a u prethodnom periodu nije ispunjavao obavezu iz Ustava RS da svojim djelovanjem izražava jedinstvo RS, već je radio sve suprotno i svojim djelovanjem izazvao i produbio nejedinstvo u RS.

"Razlog takvog djelovanja vlasti u RS-u na čelu s Miloradom Dodikom je pokušaj zamagljivanja činjenice da su RS doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju i da korupcija i kriminal razjedaju temelje RS, a zaduživanjem i guranjem RS u dužničko ropstvo, oduzimaju joj budućnost", stav je Saveza.

Poziv na sastanak koji je uputio Milorad Dodik ne garantira da je predsjednik RS-a odlučio da počne djelovati na ustavan način, pogotovo jer je, naveli su, i nakon njegovog poziva nastavljeno iznošenje laži i neutemeljenih optužbi od predstavnika SNSD-a na račun predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH.