BIH

TEŠANJ Za ubistvo devet i ranjavanje 51 civila još niko nije odgovarao

20 godina nakon mučkog ubijanja civila u Tešanjci

M. Č.

8.10.2015

Rodbina ubijenih i ranjenih, te predstavnici Općine i Mjesne zajednice, jučer su u naselju Tešanjka položili cvijeće na spomen obilježje žrtvama avionskog bombardovanja.

Prije tačno 16 godina avion VRS je u brišućem letu istresao kompletan smrtonosni teret, uključujući i kasetne bombe, na centar ovoga naselja. Ubijeno je devet civila, od čega je petero djece, dok je 51 osoba ranjena. Više od tuge boli ih što za ovaj stravični zločin do danas niko nije odgovarao.

 - Imamo informacije da je predmet iz Tužilaštva za ratne zločine BiH ustupljen Kantonalnom tužilaštvu Zenica, pa je, kako saznajemo, ponovo vraćen Sudu BiH. Dvadeset godina porodice stradalih uzaludno čekaju na pravdu – kaže Sakib Kurtić, autor knjige "Civilne žrtve agresije 1992.-1995.".

Žrtve ovog zločina vjeruju kako ovdje nije teško utvrditi odgovornost jer je riječ o vojnom avionu koji, ističu, ne može poletjeti dok mu se ne naredi i o čemu u vojnoj komandi mora postojati informacija.

Iz Državnog tužilaštva, kojem je predmet ponovo vraćen iz Kantonalnog tužilaštva u Zenici, saopćili su kako o ovim aktivnostima u vojnim dokumentima i dnevnicima letova nema  informacija.