BIH

Informatička oprema u Bijeloj sali PSBiH položila prvi test

Uspostavljen je i novi sistem elektronskog glasanja

Fena

8.10.2015

Instaliranje nove informatičke i opreme za glasanje u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) izazvalo je veliko interesovanje javnosti.

S tim u vezi, iz Sekreterijata PSBiH informirali su da je u Bijeloj sali PSBiH od 7. oktobra i 18. sjednice Predstavničkog doma PSBiH u upotrebi nova informatička oprema, putem koje će poslanici materijal za zasjedanja moći da dobijaju i koriste u elektronskoj formi.

Istovremeno, zahvaljujući savremenoj opremi koja uključuje 62 nova monitora i instaliranju pratećih programa, uspostavljen je i novi sistem elektronskog glasanja.

Instaliranje ove opreme u potpunosti je finansirano sredstvima Evropske unije (EU), odnosno državnog IPA paketa 2010., kao instrumenta pristupne i pretpristupne pomoći jačanju institucija vlasti zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Ova sredstva postala su dostupna na osnovu projekta "E-sjednica Predstavničkog doma PSBiH", koji je prije četiri godine izradio Sekretarijat PSBiH, a zajednički odobrili Vijeće ministara BiH i predstavnici Evropske komisije.

Osim nabavke i instaliranja tehničke opreme, projekt je obuhvatio i razvoj aplikacije za održavanje sjednica Predstavničkog doma PSBiH, koja je u potpunosti usklađena s Poslovnikom o radu ovog Doma PSBiH.

Jučerašnja upotreba nove opreme u okviru plenarne sjednice i složenog sistema glasanja u Predstavničkom domu predstavlja i njen prvi istinski test, a ocjena velike većine poslanika je da je ona uspješno odgovorila željenoj namjeni, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Sekreterijata PSBiH.