GLOBUS

ISPOVIJEST JEZIDSKE DJEVOJKE Rekli su nam da smo muslimanke ako nas siluje 10 vojnika IS-a

Islamski teolozi napominju da nema opravdanja za zlodjela IS-a

A.U.

8.10.2015

Jezidska djevojka Noor (što nije njeno pravo ime) ispričala je za CNN strahote koje je prošla u zarobljeništvu tzv. Islamske države (IS).

Noor je zarobljena kada je IS osvojio njeno selo u iračkoj pokrajini Sinjar. Ova 22-godišnjakinja kaže da su je militanti silovali, ali ne prije nego što su pokušali opravdati svoja zlodjela.

"Jedan vojnik mi je pokazao pismo i rekao: 'Ovo pokazuje da će sve zarobljene žene postati muslimanke ako ih siluje deset vojnika IS-a", kazala je Noor za CNN. 

Nakon što je zlostavljao, militant je dao u ruke drugih 11 vojnika, koji su je opet silovali.

Na teritoriji koju kontroliše IS jezidske žene se mogu kupiti i prodati za novac, mijenjati za oružje ili čak pokloniti. Za ovu „poslovnu“ transakciju militanti uporište nalaze u svom tumačenju islamske teologije.

Ipak, priznati islamski teolozi ističu da nema opravdanja za ova djela.

"IS ne predstavlja islam, naprotiv, oni su suprotnost islamu. Oteli su islam, ponizili ga", rekao je londonski imamAjmal Masroor.

Napominje da tretiranje zarobljenika kao seksualnih robova, njihovo mučenje i ubijanje njih je apsolutno zabranjeno u islamu.

"Allah kaže u Kur'anu da su oni poput militanata IS-a gori od životinja. Oni su izgubili mogućnost da koriste razum, da vide i čuju istinu. Takvim su se pokazali i ne postoji mjesto gdje se mogu opravdati njihova djela. To je haram, protivno islamu i takvim ih i trebamo tretirati", rekao je Masroor.

Prije dolaska IS-a za Jazide je bilo strogo zabranjeno vjenčavati se sa nekim ko nije njihove vjere. Preljubnici, a čak i žrtve silovanja, bile bi ubijene zbog „sramoćenja porodice“. Ipak, to se sada mijenja.

"Svako ko se vrati bit će doplo dočekan. Ne trebaju se brinuti, nisu uradili ništa loše", rekao je lider te zajednice Baba Sheikh.