GLOBUS

NIJE SVE ONAKO KAKO SE ČINI Mračna tajna koja se krije iza uspjeha prebogatih Emirata!

U očima svijeta prepoznaju se po luksuznim hotelima

Autor:(A. Vr.)

8.10.2015

Ujedinjeni Arapski Emirati u očima svijeta prepoznaju se po luksuznim hotelima, kulama koje dodiruju nebo... kao mjesto na kome je sve moguće. U odnosu na strogu, šerijatsku Saudijsku Arabiju u komšiluku, Emirati djeluju kao oaza otvorenosti i tolerancije.

Ipak, nije sve tako sjajno kako djeluje na prvi pogled, tvrdi aktvista za ljudska prava Ahmed Mansur (46).

- Vlasti pokušavaju da na svaki način ušutkaju kritiku. Hapse ljudi u pola noći, drže ih u tamnicama po nekoliko mjeseci, koriste psihofizičku silu kako bi izvukli priznanja, nakon čega na isceniranim suđenjima svoje neistomišljenike šalju na dugogodišnju robiju - navosi Mansur.

Mansur je dobio prestižnu "Martin Enals" nagradu za doprinos razvoju ljudskim pravima u zalivskim zemljama. Ipak, nagradu nije mogao da preuzme u Ženevi jer su mu vlasti Emirata zabranile da putuje u inostranstvo.

56165e79-0f18-449f-aa80-446c0a0a0a6d-ahmed-mansur-previeworg

Mansur: Vlasti pokušavaju da na svaki način ušutkaju kritiku

 - Zalivske zemlje ne mare za ljudska prava, i ljud to moraju da znaju. Oni misle samo o nafti, zlatu i visokim zgradama. Sve bogate zemlje krše ljudska prava zarad svojih interesa - poručio je Mansur iz Dubaija za britanski "Independent".

Aktivisti ne prolaze dobro u Emiratima, a to je na svojoj koži osjetio upravo Mansur.

Kada je 2011. godine popisao peticiju za demokratske i ekonomske reforme, protiv njega je, kako tvrdi, organizovana "kampanja brisanja sa interneta".

Svaki trag o Mansuru nestao je sa interneta, a on tvrdi da su za to odgovorne tajne službe UAE.

- Twitter, Facebook, blogovi, radi, televizija...svi su širili laži o meni, a ja nisam mogao da se branim - rekao je Mansur.

U aprilu 2011. godine je uhapšen, zatvoren i osuđen na osam mjeseci zbog "vrijeđanja vladara".

Prvobitno je osuđen na tri godine, ali je zbog ogromnog pritiska međunarodnih organizacija za ljudska prava ta kazna redukovana na 8 mjeseci.